проф. Красимир Калинов
на снимката: Бившият член на ЦИК проф. Красимир Калинов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият член на ЦИК проф. Красимир Калинов коментира, че с разговорите около номерата на партиите в бюлетините и въпроса дали да се оповестяват резултатите от проучванията в деня на изборите, политиците отклоняват общественото внимание от реалните проблеми на изборния процес.

„Тези разговори около технологията на гласуването според мен са непродуктивни. Технологията е само един много незначителен елемент. Има две групи хора, които се опитват да изместят дискусията към техниката и технологията. Едната група са хората, които професионално осъществяват тези дейности – продават машинки, правят софтуер – тях ги разбирам. Другата група, която вече е нечестната група, това са политиците, които виждат някаква лична изгода, ако дискутират по този начин.”

Експертът коментира полемиката, която се породи в последни време около т. нар. „мъртви души” в избирателните списъци и разминаването в данните на ГРАО, НСИ и ЦИК за българските граждани и гражданите, които имат право на глас. Проф. Калинов е на мнение, че не трябва да се смесват различните видове данни на различните агенции, тъй като всички те използват различни методи, за да ги събират, откъдето идват и разминаванията. Професионалистът е на мнение, че никой не може да каже с точност колко всъщност сме.

Проф. Калинов коментира, че изборите у нас не са честни, защото правилата се пишат от тези, които управляват по начин, който да ги облагодетелства. По този начин до известна степен се ощетяват малките партии, но снишаването на праговете за влизане в парламента не би било продуктивно решение. По този начин според експерта ще се затрудни сформирането на правителство, тъй като ефективното управление е възможно, ако в парламента са представени 4-5 партии.

Като мерки, които биха довели до подобряване честността на изборите у нас, проф. Калинов посочи създаването на преброителни центрове на територията на цялата страна и осигуряване на партийно независими членове на секционните избирателни комисии. Той обаче изрази съмнение, че това ще се случи, докато имащите власт пишат изборните правила.

Цялото интервю с проф. Красимир Калинова можете да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!