проф. Красимир Калинов
На снимката: проф. Красимир Калинов
Красимир Калинов е роден през 1952 година в София. Професор по приложна статистика и биостатистика и преподавател в Нов български университет. Автор на научни трудове за науката на социологията, социалните изследвания, статистическите методи и начини за обработка на данни. Бивш член на Централната избирателна комисия. 

Проф. Калинов, как върви предизборната кампания според Вас – нещо прави ли Ви впечатление?

Според мен толкова неинтересна и вяла кампания отдавна не сме имали. Тя просто не стига до хората. Това, което виждам, са няколко сложени плаката по улиците и то предимно на „Възраждане“. Чувам и виждам и няколко клипа по телевизията и радиото на ДПС. За БСП изобщо нищо не чувам. Кампанията е вяла. Според мен и „Продължаваме промяната“ са се затворили – приличат ми на масонска ложа, хората не знаят какво става там. Ходят по градове и села, организират срещи и нищо повече.

Не виждам принципи, на които са се набляга в кампанията. По радиото и телевизията се говорят клишета – „дайте да дадем“, „ще ориентираме България нагоре-надолу-наляво-надясно“. Това не е кампания – не бих я нарекъл така. Много силно е да наречем случващото се предизборна кампания. Просто тя отсъства.

Не споменахте ГЕРБ – те къде се позиционират?

Към момента като че ли техните проценти са най-много, но това е много относително. Първо, защото се говори как политици са предлагали пари на социолози, за да намалят процента на някоя конкурентна партия или да увеличат процента на тяхната партия. Доколко това е истина, трудно може да се докаже. Самият аз, бидейки в кухнята преди време, мога да потвърдя, че не е без основание да се очакват такива неща. Между това, което се изнася в публичното пространство и това, което ще бъде истината, има разлика.

Да не говорим, че в пределекторалните проучвания много често заявените намерения не се превръщат в поведение. Тоест дори и гласоподавателят да каже, че ще гласува по определен начин, след две седмици, той може и да не гласува изобщо. Това е известен феномен.

Каква избирателна активност очаквате и ще бъде ли определяща тя на предстоящите избори?

Важен момент на изборите, който ще решава какво ще се случи, е избирателната активност. Винаги проучванията показват доста по-висока избирателна активност, отколкото се случва в действителност. Има няколко неща, които компрометират каквото и да кажа като прогноза за избирателна активност. Основното са избирателните списъци.

По избирателни списъци – новите, които излязоха, избирателите ще са около 6,8 милиона души. Те включват освен българските граждани, които живеят в България, така и неустановен брой хора с право на глас по целия свят, за които не е ясно дали ще гласуват. Ако изчисляваме избирателната активност на тази база, както ЦИК е принуден да го прави, то тя ще бъде доста ниска. Ако се преизчисли на база избиратели в България, то тогава активността ще бъде по-висока. Официалните данни обаче ще бъдат на база пълните списъци. Ако се постигне активност около 45%, за мен ще бъде цяло чудо.

„Продължаваме промяната“ заявяват, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и че ако те, „Демократична България“ и БСП не съберат мнозинство, отиваме на нови избори. Според Вас успяват ли тези послания да достигнат до избирателите?

Това е послание, което се харесва на десните избиратели. Доколко се харесва на другите, не зная. Това, което виждам, от явните и неявни изследвания, е, че едва ли ще съберат 121 депутати.

Има я следната особеност – в резултатите от проучванията много се подценява резултатът, който ще получи БСП. БСП ще получи доста по-висок резултат от този, който заявяват агенциите. Струва ми се, че „Възраждане“ пък е доста надценен. При тази ситуация, има известни шансове да се получи тройна коалиция, но те са минимални. Не искам да бъда лош пророк, но това трудно би могло да се получи при тази мижава кампания.

Аз например не съм решил за кого да гласувам. Очаквам да видя в програмите на всички партии конкретни неща. В момента от изказванията се чува предимно „дайте да дадем“. Слушали сме това и сме пострадали от него многократно.

Въпросът опира до това кой ще може по-бързо и по-силно да мобилизира ядрата си. Проблемът на „Продължаваме промяната“ е тук. Към момента те реално нямат ядро от привърженици, както има например БСП, ГЕРБ и ДПС. ПП се надяват на случайни привърженици. Това е рискова игра, която понякога печели, но по-често губи. Ситуацията е много разбъркана и сложна за прогнозиране.

От другата страна пък са недвусмислените покани на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов коалиция между ПП и ГЕРБ да има. Борисов не е спирал да говори за обединение, като последно каза, че не би направил коалиция единствено с ДПС. Сериозни ли да тези покани на Борисов за обединение и към кого са насочени, с кого иска да се обединява?

Не мога да говоря сериозно за хора, които си сменят мнението по три пъти на ден. Така, както Борисов говори днес, след като минат изборите, може да каже и направи нещо съвсем различно. При него тези неща са линия на поведение. Не бих му имал никакво доверие, по никакъв начин, каквото и да каже. С него трудно би се получило нещо добро.

Какво според Вас ще избере нашето общество – евроатлантически фронт или фронт срещу корупцията?

Истинските, свободните хора мислят какво вършат и как го вършат. Това не е футболен мач – кой ще победи, за кого ще викаме. Трябва да се мисли. Ние имаме ориентация, но сме слабо звено. Като се почне от президента и се свърши с последния председател на някоя си партия – всичко това са руски проксита без никакви задръжки. Русия има много големи интереси ние да обърнем обществото и срещу Европа, и срещу НАТО. Ние сме слабо място. Не виждам как нещата може да се случат с това поведение и с това немислене. По-скоро бих очаквал изведнъж да се организира референдум дали да не излезем от ЕС и НАТО. Всичко може да се очаква от това корумпирано общество, което изпълнява чужди интереси.

Какво очаквате от изборните резултати?

Не съм голям оптимист, че някой ще спечели достатъчно мнозинство, за да направи стабилно правителство. За много голямо мое съжаление очаквам отново служебно правителство.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук