Проф. Лиляна Симеонова

България е една от малкото държави в света, които не отбелязват деня на своята независимост като национален празник. Това заяви СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ историкът проф. Лиляна Симеонова.

„Аз съм застъпник на идеята, че България подобно на огромното множество държави-членки на Организацията на обединените нации трябва да отбелязва като свой най-важен, като свой национален празник деня на своята независимост. Ако направите една справка ще видите, че от общо 193 държави-членки в ООН много малък е броят, може би под 10, на държавите, които не са обявили датата на своята независимост за свой национален празник.”

 

Според проф. Симеонова е абсурдно 3- ти март да се отбелязва като национален празник на България.

„Какво е трети март? Това е бившият 19-и февруари по Юлианския календар, по стар стил. Тогава се чества поредната годишнина от възшествието на император Александър Втори на престола на руската империя. И по този случай прибързано просто, за да се отбележи тази светла дата в календара на руската империя е подписан т.нар Санстефански мирен договор, който няма абсолютно никаква юридическа стойност от гледна точка на международното право.“

 

Наложеното твърдение, че на 3 март/ или 19 февруари по стар стил/ се слага край на Руско- турската война не отговаря на истината, категорична е проф. Симеонова.

„Значи краят на бойните действия е сложен един месец преди това, той е сложен още с Одринското примирие, което е подписано на 19 януари по стар стил и се прекратява бойните действия. Изведнъж на 19 февруари „ни в клин, ни в ръкав” се подписва Санстефанския мирен договор, който пак казахме няма никаква юридическа стойност, защото Русия преди това се е разбрала с Великите сили, че след приключването на войната всички следвоенни въпроси ще се решават на конгрес на Великите сили, Берлинския конгрес. От тази гледна точка е абсурдно ние да продължаваме да честваме възшествието на Александър Втори на престола като наш национален празник… Суверенна държава да обяви една колониална дата за свой национален празник, при условие,че държавите бивши колонии обявяват независимостта си за национален празник.“

Цялото интервю с проф. Лиляна Симеонова четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук