Едно от условията за добър имунитет е здравословното и разнообразно хранене. Това посочват експертите, които ни съветват за начина ни на хранене по време на COVID-кризата. Стана ясно, че от полза за справяне с COVID-19 може да бъде и приемът на хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.
Това обаче не трябва да се случва безконтролно и в прекомерни количества, тъй като може да бъде противопоказно.
„Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди в предаването „Хоризонт до обед“ проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Тя предупреждава, че приемът на високи дози от тези витамини за дълъг период от време може да крие рискове за здравето.
Проф. Дулева посочва още, че витамин D се съдържа в мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената, но тъй като е с по-малка усвояемост, трябва да врекарваме повече време на слънце, когато това е възможно.