Проф. Веселка Дулева
На снимката: Проф. Веселка Дулева

Едно от условията за добър имунитет е здравословното и разнообразно хранене. Това посочват експертите, които ни съветват за начина ни на хранене по време на COVID-кризата. Стана ясно, че от полза за справяне с COVID-19 може да бъде и приемът на хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.

Това обаче не трябва да се случва безконтролно и в прекомерни количества, тъй като може да бъде противопоказно.

„Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди в предаването „Хоризонт до обед“ проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Тя предупреждава, че приемът на високи дози от тези витамини за дълъг период от време може да крие рискове за здравето.

Проф. Дулева посочва още, че витамин D се съдържа в мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената, но тъй като е с по-малка усвояемост, трябва да врекарваме повече време на слънце, когато това е възможно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!