За бъдещите майки витамин D е важен за тяхното здраве и за бебето им. Ново проучване установява, че той е не само жизненоважен за растежа, но също така влияе върху интелигентността на детето, съобщава „Стъди Файндс“. Изследователи от Детския изследователски институт в Сиатъл казват, че майките с по-високи нива на витамин D по време на бременност имат деца с по-висок коефициент на интелигентност.

Мелиса Мелоу, водещ автор на изследването, добавя, че тази връзка се проявява специално при децата на чернокожите жени. Изследването установява, че недостигът на витамин D е често срещан проблем сред бременните жени, но бъдещите чернокожи майки са изложени на по-висок риск.

„Пигментът меланин предпазва кожата от увреждане от слънцето, но като блокира UV лъчите, меланинът също така намалява производството на витамин D в кожата. Поради това не бяхме изненадани да видим високи нива на дефицит на витамин D сред чернокожите бременни жени в нашето проучване. Въпреки че много бременни жени приемат пренатални витамини, това може да не коригира съществуващия дефицит на витамин D “, казва изследователят от Центъра за детско здраве, поведение и развитие в съобщение за медиите.

Преди да открият тази връзка с бъдещата интелигентност, предишни проучвания показват, че получаването на достатъчно количество от това хранително вещество има няколко предимства. Едно проучване разкрива, че дефицитът на витамин D по време на процеса на развитие води до забавен растеж и по-висок риск от затлъстяване.

В новото проучване изследователите проучили данните за родители и деца в рамките на „Условия, засягащи неврокогнитивното развитие и ученето в ранна детска възраст“ (CANDLE). Докладът е изследвал бременни жени през 2006 г. и е с наблюдавал тях и децата им през следващите няколко години.

След контролиране на няколко фактора, които влияят върху IQ, екипът на Мелоу открива, че по-високите нива на витамин D по време на бременност имат връзка с по-висок коефициент на интелигентност при деца на възраст между 4 и 6 години. Изследователите предупреждават, че констатациите сочат към връзка между пренаталното хранене и интелигентността, но не посочват причина.

„Дефицитът на витамин D е доста разпространен“, обяснява Мелоу. „Добрата новина е, че има относително лесно решение. Може да е трудно да се набави достатъчно количество витамин D чрез храненето и не всеки може да компенсира тази пропаст чрез излагане на слънце, така че добро решение е да вземете добавка.“

Проучването установява, че хората се нуждаят от 600 международни единици (IU) витамин D всеки ден. Средният американец консумира само около 200 IU чрез храненето си. Храните, които могат да повишат нивата на витамина, включват мазна риба, яйца, краве мляко и зърнени закуски.

Изследователите отбелязват, че до 80% от бременните чернокожи жени може да имат дефицит на витамин D. Почти при половината (46%) от объдещите майки в проучването липсва препоръчителното количество витамин D. Тези нива са по-ниски сред чернокожите жени в сравнение с белите.

„Искам хората да знаят, че това е често срещан проблем и може да повлияе на развитието на децата“, заключава водещият автор. „Дефицит на витамин D може да възникне дори ако се храните здравословно. Понякога това е свързано с начина на живот, пигментацията на кожата или други фактори извън контрола ни.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук