Сергей Лавров
на снимката: Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че в случай на президентство на Джо Байдън политиката на САЩ спрямо Русия е малко вероятно да се промени.Той заяви това в четвъртък в интервю за руски и чуждестранни медии.

„По отношение на Русия, честно казано, нашите политолози (като цяло съм съгласен с тях) не очакват никакви революционни промени (във външната политика на САЩ – бел. ред.). Прогнозирането на този етап не е много плодородна идея“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че САЩ са „дълбоко разделени“, за което свидетелстват резултатите от гласуването на президентските избори в тази страна.

„Ясно е, че отговорните политици трябва да търсят някакви връзки, които все пак ще позволят да бъде преодоляно това разделение, да насърчат някои обединяващи идеи, които ще обединят американския народ“, каза Лавров.

Министърът припомни, че през последните години в американското общество се засява мащабна русофобия, която дори е станала част от политическата култура в тази страна.

„Ще бъде жалко, ако се опитат да обединят Америка като нация на такава русофобска основа“, каза той. „Е, ще видим.“

Според Лавров Русия смята за необходимо да изчака официалните резултати от изборите в САЩ и едва след това да изпрати поздравления на победителя.

„Поздравления се изпращат, когато бъдат обявени официалните резултати, когато няма противоречия, когато другата страна признае победата на своите съперници. Както, между другото, беше през 2016 г., когато Обама призна победата на Тръмп. Сега подобни въпроси все още остават, така че трябва да изчакаме официалното обявяване“, подчерта ръководителят на руското външно министерство.

Изявленията на Байдън предполагат, че външната политика на неговата администрация, ако демократът спечели, ще бъде в съответствие с курса на Барак Обама, каза Лавров.

„Съдейки по първите съобщения за това каква може да бъде външната политика в случай на встъпване в длъжност на Джоузеф Байдън, тя изглежда по-съвместима с каноните, пропагандирани от президента Обама“, каза министърът.

Според него това е съвсем естествено, тъй като Байдън е бил вицепрезидент по времето на Обама.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!