Владимир Чуков
на снимката: Арабистът проф. Владимир Чуков

Турция отново ще има нужда от помощта на Запада за преселването на сирийските бежанци обратно на сирийска територия, но едва ли ще получи още пари, каза арабистът професор Владимир Чуков в интервю за „Дебати.бг“. Той посочи, че политическата обстановка в Анкара става все по-нажежена и Ердоган губи позиции, което го кара да търси дивиденти в полето на национализма, за да стабилизира властта си в страната. Проф Чуков цитира последни социологически проучвания, според които настоящият президент би загубил президентски избори от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, ако те бяха сега:

„Но има и един детайл, който трябва да имаме предвид: буквално преди 4 дни излезе ново социологическо изследване в Турция, според което ако изборите бяха точно сега, кметът на Истанбул просто щеше да победи Ердоган. 44 срещу 38% – нещо безпрецедентно. Това е една много авторитетна турска социологическа агенция. Така че вътрешнополитически Ердоган е много силно пресиран да помпи национализма. От друга страна, турската икономика, особено в тези компоненти, върху които в  САЩ  вероятно ще бъдат гласувани санкции, ще бъде силно повлияна от това.“

Действията на Ердоган обаче му навличат засилваща се конфронтация със САЩ, която се нажежи дотолкова, че във Вашингтон вече се питат доколко Анкара е лоялен член на НАТО, подчерта професорът:

„Силно впечатление ме направи, че когато за пръв път бяха дискутирани санкциите срещу Турция, в становището на Пентагона бяха вкарани интересни забележки, които са съображения за необходимостта от членството на Турция в НАТО. Много ясно е казано: Турция в момента спомага за разпространение на руското влияние в Сирия, спомага за утвърждаване на влиянието на Асад и най-вече на Иран.  Такава държава дали е пълноправен член на НАТО? За първиш път това се поставя на такова високо равнище. Не говоря за анализи или становища на висши длъжностни лица, а за реалния законодателен орган. Така че не е много ясно докъде ще стигнат турско-американските противоречия.“

Чуков анализира и ситуацията в Близкия Изток, която, по думите му, остава изключително усложнена. Сирия няма изгледи скоро да се възстанови от войната, тъй като нищо не я свързва със Запада, който може да помогне, а трите държави-гаранти на крехкото равновесие там /Русия, Иран и Турция/ не са полезни в това отношение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!