Владимир Чуков
на снимката: Арабистът проф. Владимир Чуков

Терористичните атаки във Виена се случват в специално избран момент, когато целият свят трябваше да гледа към САЩ. Тяхната основна цел бе да се измести вниманието на медиите и обществото и да се удари демокрацията. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Най-голямото събитие, което в момента вълнува цял свят това са президентските избори в САЩ. Има ли медия, която да не следи това събитие, от което зависи целият свят. Социологически изследвания, прогнози, дебати, електорални нагласи, всичко това  е демонстрация на онова, което ние наричаме демокрация. Нещо, което очевидно кръговете, които осъществиха кървавата атака във Виена, не желаят т.е те поискаха и в някаква степен успяха да повлияят на заглушаването на тази висша форма на демонстрация на демокрацията в световен мащаб т.е Виена трябваше да заглуши демокрацията в САЩ. Това според мен е основната причина атаката да се извърши точно в този момент“

 

Според проф. Чуков атентатите са готвени отдавна, а преди три дни е имало и „генерална репетиция“.

„Три дни преди тази огромна атака в австрийската столица имахме атака срещу католическа катедрала в един от кварталите на Виена. Там, където живее контактно турско малцинство. При него обаче нямаше жертви, нямаше  такива огромни щети, каквито имахме снощи. Това беше нещо като подготовка, нещо като напомняне, че ще се случи нещо по-съществено. Това е поредица от атаки. Почвайки от Франция, минавайки през Австрия, чийто смисъл е един и същ. Вече какви са формите, какви са целите, какви са изпълненията е въпрос на решение на отделните терористични клетки.“

В последните години се стигна до безпрецедентно боядисване на политическите противоречия в религиозни краски и това е много опасно, заяви още проф. Чуков, като напомни, че радикалните кръгове вече живеят в Европа.

„И ако инструментът до този момент беше изпращането на джихадисти в конфликтни точки- Либия, Нагорни Карабах и други то за съжаление се оказа, че има и такива кръгове, които няма смисъл да бъдат пращани, а те просто съществуват, те живеят. Това са тези групи, които ние наричаме второ поколение, трето поколение, четвърто поколение т.е много силно манипулирани от външни фактори.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук