Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Наблюдава се влошаване на отношенията между Европейския съюз и Турция. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Нека да отбележим за заседанието между външните министри на държавите членки от 27. На него всички 27 представители са подкрепили критиките на Гърция и на Кипър, по отношение на Турция и най-вече опитите на Турция да разработва газовите находища в екваторията на Кипър. Така че, виждаме влошаване на отношенията Турция – ЕС. Аз си мисля, че в един подходящ момент всичко това ще бъде използвано за вътрешнополитическа консумация, но това ще е след 3 години (когато са изборите в Турция – бел.ред.)”, каза още проф. Чуков.

И добави:

„Според мен, той ще се опита да използва, в подходящия момент, картата с бежанците – нещо, което виждаме, когато има криза, той веднага се опитва да атакува съседна Гърция, а от там Европа.”

Проф. Чуков каза още, че Ердоган има два сектора, в които се опитва да трупа дивиденти – на външнополитическата и на вътрешнополитическата сцени.

„Първият, който е много известен, който е много традиционен – изнасяне на напрежението навън. Ето една много широко мащабна акция в Ирак – срещу ПКК, интервенции, бомбардировки и т.н. В Сирия – много плътно той се опита да стъпи в северната част на страната. Като в Идлиб той се опитва да  преструктурира местните джихадисти, формирайки някакви национални армии, вкарвайки вътре фронта „Ал Нусра”. Тоест, Ердоган се опитва да покаже на турците, че той защитава националната сигурност на Турция от съседна Сирия. Либия е много голяма хапка, тъй като това е държава с много големи нефтени залежи – между 2 – 3% от нефтените залежи на света са в Либия.”

И обясни:

„Вътрешната политика също не е без значение. Това е големият дебат, който в момента се води е за т.нар. „канал”, който свързва Черно море с Мраморно море, между Народно-републиканската партия и най-вече с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято партия и той самият казват, че това е изключително вреден проект…Така че, това е една от амбициите на Ердоган да си вдигне рейтинга.”

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!