100-годишният ветеран Том Мур получи Ордена на Британската империя лично от британската кралица. Нейно Величество удостои Мур с тази чест заради събраните от него средства по време на пандемията.

Национален герой

Скромният английски пенсионер Том Мур през последните два месеца стана истински национален герой. Ветеранът от Кралските военно-въздушни сили обяви събиране на средства за английските лекари в навечерието на стогодишния си юбилей.

Том Мур

Той направи сто обиколки на двора си с помощта на проходилка като помоли всички съпричастни да направят дарение в полза на националната система по здравеопазване. Така той събра над 30 милиона паунда като първоначалните му намерения били да събере 1000 паунда, които да дари на институцията.

Кампания в помощ на болниците

В началото на април, когато Том Мур обяви кампанията, коронавирусът засегна особено силно Обединеното кралство. Болниците бяха препълнени, лекари падаха от умора или покосени от болестта, страната беше в карантина и нищо хубаво не се очакваше.

И изведнъж в YouTube един дядо решава да направи нещо, за да помогне с каквото може на лекарите. И стана така, че над 140 000 души го поздравиха за юбилея. Кралските военно-въздушни сили направиха почетен полет над дома му, министър-председателя Борис Джонсън записа лично видеопоздрав, а кралицата на Великобритания го произведе в рицарско звание.

Това, което прави фактът изключителен, е, че кралица Елизабет II е отменила всичките си публични ангажименти, тъй като се намира в рискова група, но предпочете лично да награди Том Мур.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!