проф. Михаел Бар-Зоар
на снимката: проф. Михаел Бар-Зоар

Израелският писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, който описа в книгата „Спасение”, издадена от ДЕБАТИ.БГ, историята за спасяването на българските евреи през Втората световна война, получи най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ – първа степен.

За българските евреи и за Израел България е страната, която трябва да бъде пример за света, посочи Бар-Зоар:

„Трябва да мислим за урока, който получихме от спасяването на българските евреи, сигурно е, че добрите хора победиха лошите, второ, че бяха спасени 50 хиляди души, това е третият урок, когато виждате никому не са нарушени човешките права, на нарушение на демокрацията и нейните закони. Не трябва да казваме: „Ние сме много малки и сме слаби“, какво можем да направим, не, трябва да станем и да се борим против това и нека това да бъде за пример на целия свят. И така ще можем да доказваме, че един малък Давид може да победи един огромен Голиат“.

Президентът Румен Радев заяви от своя страна, че наградата е израз на признание за усилията на проф. Бар-Зоар светът да научи истината за спасяването на българските евреи.

„Вие сте един истински посланик на българския народ, защото българската държава има много посланици по света, но българският народ има малцина истински посланици и това са личности като Вас. Вие през целият си живот оставате образец за истински български патриот”, каза Радев.

На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъстваха президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, дипломати, общественици.

Интервюто на проф. Бар-Зоар СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ може да гледате ТУК.

Книгата „Спасение“ може да поръчате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук