Васил Божков и Делян Пеевски
На снимката: Васил Божков и Делян Пеевски

Върховната касационна прокуратура поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи бяха наложени санкции по закона „Магнитски“, съобщи БНТ.

Става дума за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, и за подалия оставка зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са поискали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Припомняме, че на 6 юни (OFAC) наложи санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски, както Илко Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО). Според санкциите, се блокират активите и правото на собственост на тримата уличени в корупция българи на територията на САЩ. Забранява се на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи там да извършват парични преводи към тримата, както и да им изпращат стоки и извършват услуги.

На 15 юни министерството на финансите публикува разширен списък, в който са  включени 21 физически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, а именно: всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол за последните 5 години в обявените вече 32 фирми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!