Над половин милион лева държал главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов в сейфа си, уточниха днес от прокуратурата.

Банковата касета беше иззетата на 20 ноември, а Томов се намира в ареста заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев и още едно лице, обвиняеми по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

„При извършеното щателно описване и преброяване на банкнотите, съхранявани в касетата, както и остойностяването на валутите (евро, долари, британски паундове) в български лева, съобразно актуалния валутен курс на БНБ, е установено, че общата равностойност на иззетите парични средства е 563 936,93 лева. Предварителните данни, огласени на 20 ноември, сочеха, че приблизителната левова равностойност на иззетите средства надхвърля 427 000 лева“, уточниха от държавното обвинение.

Припомняме, че на 20 ноември Специализираната прокуратура иззе банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов – обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

В касетата са намерени и иззети значително количество недекларирани пари в различни купюри и валути -евро, долари, британски паунда и левове.

Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката.

На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.

Миналият месец в Държавната агенция за българите в чужбина започна мащабно разследване за корупционни схеми при издаването на документи за български произход на чужденци.

Предложеният от ВМРО председател Петър Харалампиев беше арестуван. Той и главният секретар на ДАБЧ получиха обвинения за престъпна група и подкупи.

БСП настоя издадените неправомерно български паспорти да бъдат отнети.

След арестите бившия директор на отдел „Българско гражданство“ в правосъдното министерство Катя Матева обяви, че има доказателства ВМРО и лидерът й (настоящ министър на отбраната и вицепремиер) Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.

Именно сигналите на Матева, подадени преди това, стоят в основата на арестите в ДАБЧ.

Вицепремиерът отхвърли обвиненията, а премиерът Бойко Борисов миналата седмица коментира, че ако Каракачанов е бил част от престъпната схема, щял да осуети проверките и арестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук