Специализираната прокуратура е иззела банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов – обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

В касетата са намерени и иззети значително количество недекларирани пари в различни купюри и валути -евро, долари, британски паунда и левове, надхвърлящи 427 000 лева.

Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката.

На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.

Припомняме, че миналият месец в Държавната агенция за българите в чужбина започна мащабно разследване за корупционни схеми при издаването на документи за български произход на чужденци.

Предложеният от ВМРО председател Петър Харалампиев беше арестуван. Той и главният секретар на ДАБЧ получиха обвинения за престъпна група и подкупи.

БСП настоя издадените неправомерно български паспорти да бъдат отнети.

След арестите бившия директор на отдел „Българско гражданство“ в правосъдното министерство Катя Матева обяви, че има доказателства ВМРО и лидерът й (настоящ министър на отбраната и вицепремиер) Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.

Именно сигналите на Матева, подадени преди това, стоят в основата на арестите в ДАБЧ.

Вицепремиерът отхвърли обвиненията, а премиерът Бойко Борисов миналата седмица коментира, че ако Каракачанов е бил част от престъпната схема, щял да осуети проверките и арестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук