Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата. В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид, съобщи БГНЕС, като се позова на съобщение от прокуратурата.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Бизнесменът отговори на новите ходове срещу него в утвърдения си вече стил. След като Божков обвини индиректно, че му продават предмети от колекцията и предлагат отново за продажба ритон, който е иззет от нея /от НИМ отричат да е изнасяно нещо от занесените там предмети на Божков/, а вчера излезе с иносказателна приказка за Али Баба, днес той пусна три нови поста в своя профил във „Фейсбук“.

В единия той публикува поредния епизод от „разкрития“ за исканията за такса „Помагане“. Постът е под заглавие „За тези, които не са разбрали приказката“, като нещата вече не са представени иносказателно, а конкретно. Според схема, публикувана във „Фейсбук“-профила на бизнесмена, премиерът Борисов го е пратил при „Влади Горанов“ да му каже какво да прави, а последният му е поставил условие, „20% от печалбата е за нас, иначе отменяме закона“. Става въпрос за закона за 20% такса върху всички хазартни игри, приет през 2014 година.

„Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път.

Тези пари не са налични в брой. Къде са?“ – пише Божков във втори пост в своя профил.

Той прилага и факсимилета от банкови документи, които би трябвало да потвърдят думите му.

Бизнесменът изобличи и публикуваните нови кадри като заснети още на обиска от 5 февруари:

„За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята“ – пише Божков.


Васил Божков понастоящем пребивава в Дубай и засега отказва да се върне в България под предлог, че се опасява, че няма да получи справедливост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!