вода, режим

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата заради лошо качество. Това става ясно от изпратено до медиите становище относно резултатите от разпоредена проверка във ВиК дружествата в страната.

Върховната административна прокуратура е възложила през февруари на председателя на КЕВР да извърши проверка през февруари във връзка с публикации в медиите за недобро състояние на ВиК мрежата в страната.

Обект на проверката е трябвало да бъде съдържанието на програмите за постигане на годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода в одобрените бизнеспланове, изпълнението на заложените ремонтни дейности, както и материалите, които са използвани.

В представените от КЕВР резултати е заключено, че от извършената проверка върху изпълнението на одобрените бизнес планове, при нито един от ВиК операторите не е било установено пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., според одобрените нива в бизнес плана, съобщават от прокуратурата.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40 – 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11.

В доклада на КЕВР са изброени редица негативни констатации. Tова е наложило допълнителни мерки  и  през май 2020г. от прокуратурата са поискали от председателя на КЕВР да предприеме действия за търсене на административно наказателна отговорност във връзка с неизпълнение на определените показатели за качеството на ВиК услугите.

КЕВР също така е задължена да направи преценка за евентуални финансови корекции  на цената на водата, заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук