Илия Милушев
на снимката: Илия Милушев

Президентският секретар Пламен Узунов вече е с повдигнато обвинение, съобщи защитата му. Той бе арестуван вчера по разследването за търговия с влияние. Задържан е за 72 часа. Узунов е обвинен е в сговор с бизнесмена Пламен Бобоков, на който също се очаква да бъде повдигнато обвинение по-късно днес.

Пламен Узунов
на снимката: Пламен Узунов

Илия Милушев е пуснат под гаранция

Същевременно президентският съветник Илия Милушев, който също беше арестуван вчера, беше доведен във военната прокуратура.

След няколко часа в прокуратурата, адвокатът на съветника по отбраната – Атанаска Каракашева, съобщи, че клиентът й е с наложена мярка „парична гаранция“ от 20 хил. лв.

Милушев е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване.

Съветникът на президента беше задържан вчера по разследване за разгласяване на държавна тайна. По същото разследване е бил арестуван и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“, както и други двама, на които им е била наложена мярка „домашен арест“.

Тя обясни, че в искането за отнемане на допуска до класифицирана информация било записано, че това става заради дейност против националната сигурност и ненадежност, заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето.

На влизане, след като беше доведен от 3-то районно, Милушев каза само, че се чувства добре.

Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Според нея случващото се е „съшита с бели конци история“, а целта- да се дискредитира президентът.

Сагата Узунов-Бобоков в крайна сметка завърши с арести

Бобоков и Узунов бяха задържани вчера. Срещу тях се води разследване за търговия с влияние. Правоохранителните органи са претърсили кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. От там са иззети документи, книжа и компютърни конфигурации, които според разследващите  могат да имат отношение към делото. Претърсвания и изземвания са проведени и в Пловдив.

Сагата Бобоков- Узунов продължава седмици наред. В нея постепенно бяха включени и президентът, и премиерът. Скандалът тръгна от sms чат, според който Узунов предоставил на Бобоков информация за съдебно решение по казуса с либийски танкер ”Бадр” на ВАС, преди да е било обявено публично. Последваха и други sms- кореспонднеции между двамата,които бяха публично огласени от държавното обвинение, които показаха, че двамата са поддържали контакти по темата шест месеца. Оповестен бе и чат на Бобоков с телефонен номер, за който се предполага, че се ползва от президента Румен Радев. Самият държавен глава призова прокуратурата да публикува цялата кореспонденция, а не само отделна част от нея.

Бобоков в телевизионно интервю от своя страна показа чат и с премиера Борисов, с който отново са обсъждали съдбата на танкера „Бадр”. Премиерът дори беше извикан на разпит по темата в специализираната прокуратура. Борисов призна, че се познава от години с Бобоков и че го е водил със себе си в разрични бизнес делегации.

В скандала беше замесено и външно министерство, като според държавното обвинение Бобоков е лобирал за назначаването на посланика ни в Либерия.

Милушев бе задържан за разгласяване на държавна тайна

Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност и отбрана Илия Милушев беше арестуван по време на съвместна акция, ръководена от Специализираната прокуратура.

Заедно с него бе задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”, и в тях се съдържа държавна тайна.

Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук