Ахмед Доган Калин Гаджев
На снимката: Ахмед Доган и служителят на НСО Калин Гаджев

Репортерът на „Сега“ Мартин Георгиев беше призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър. Справката е за служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в  „Росенец“ през юли, уточнява вестник „Сега“.

Журналистът е привикан за обяснение по искане на прокуратурата въпреки че според разследващия полицай от СДВР не е имало нужда Георгиев да бъде призоваван за разпит. Искането на прокуратурата е след сигнал на Гаджев, че се чувствал заплашен.

Служителят на НСО разказал пред разследващите, че веднага след случилото се  в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията.

Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган.

Ст. инспекторът от СДВР Кофетаров обяснил на репортера Мартин Георгиев, че според него не е било необходимо да бъде викан на разпит, тъй като всеки български гражданин има пълното право да използва Имотния регистър. При извършване на справка онлайн интересуващият се регистрира.

Кофетаров е написал това и в доклада си към Софийска районна прокуратура, която води разследването. Полицаят обяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и могат да приемат разпита за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление.

Но прокурор Мария Бакалска дала нареждане лицата да бъдат извикани за сваляне на обяснение. Освен това е разпоредила да им се състави предупредителен протокол по Закона за МВР, ако бъде установено, че са съпричастни със заплахите към охранителя.

Накрая журналистът  Мартин Георгиев е подписал обяснение, че в качеството си на журналист се е интересувал от имената на служителите на НСО, които на 7 юли не допуснаха лидера на „Демократична България“ Христо Иванов да стъпи на държавния бряг пред имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Тогава те грубо изблъскаха във водата бившия правосъден министър Христо Иванов, общинският съветник от „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Ивайло Мирчев.

За скандала на „Росенец“, който до голяма степен стана повод за антиправителствените протести, които продължават вече повече от 3 месеца, бяха наказани дисциплинарно четирима охранители – двама бяха уволнени, а други двама само смъмрени. Според вестник „Сега“ Калин Гаждев, който тогава заплаши Христо Иванов и Ивайло Мирчев, че ще им спука лодката, продължава да работи в НСО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук