Костадин Костадинов
на снимката: основателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

Досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, образува Окръжната прокуратура във Варна по повод излъчени два репортажа от разследване на „Нова телевизия“, съобщиха от прокуратурата във Варна. Става дума за лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който предизвика интереса и самосезирането на прокуратурата заради разследване на журналиста Васил Иванов.

В репортажите се изнасят данни за престъпление по член 203 от Наказателния кодекс, което е законен повод за образуване на досъдебното производство. Разследването трябва да установи дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията, казаха от прокуратурата. Ще бъдат проверени изнесените в разследването на „Нова телевизия“ факти по придобиването на имоти от лице от ръководството /Костадинов – бел. ред./ и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.

Костадинов, който е познат в социалните мрежи с прякора „Костя Копейкин“, е известен с неприкритата си привързаност към Русия на Путин, характерна и за неговата партия. Веднага след като през 2017 г. тя получи държавна субсидия, лидерът й обяви, че ще я откаже, но не го направи с оправданието, че няма правна възможност за това. Разследването на „Нова телевизия“ твърди, че това е било само оправдание, което не отговаря на истината, а Костадинов сам е заявил писмено, че иска партията му да получи полагащата й се субсидия.

След това от партията обявиха, че държавното финансиране ще бъде дарено на фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски. Това също не се случи. Дарена е била само малка част от парите. Затова пък, според разследването, в последните три години след парламентарните избори през 2017 г., когато „Възраждане“ спечели 1% от гласовете и партийна субсидия от 1 млн. лв., Костадинов се е сдобил с луксозна къща във варненското с. Константиново и с автомобил за 40 хиляди лева, а съпругата му – с апартамент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!