Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата започва проверка на записа, изтекъл в медиите миналата седмица, на който се предполага, че говори премиерът Бойко Борисов.

„Доколкото ми е известно, (прокуратурата) се е самосезирала. Ще провери две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис“, обясни Гешев от Пловдив.

И добави:

„Превърнахме записването на телефони в национален спорт. С това, което правим, ако приемем, че е коректен записът, генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към европейските партньори и българските граждани. Трябва да се спазва закона от всички. Така и от тези, които нарушават конституцията, ако приемем, че този запис е изряден“, каза Гешев.

Той продължи: “Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба“.

Президентът поиска разследване

Вчера президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на записа.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Радев.

И заяви:

„Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то фалшификаторът трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан”.

Той добави, че съответните компетентни органи трябва да си свършат работата в най-кратък срок, „защото това е от полза най-вече за държавата”.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“, посочи президентът.

Според Борисов „няма лоша реклама”

Премиерът Бойко Борисов от своя страна вече каза, че няма да иска проверка на записа, защото не се интересува нито кой го е правил, нито защо го е пуснал в публичното пространство.

„Въобще не ме интересува и не обръщам внимание. Това е години наред. Вие видели ли сте на някой тиранин да му правят такива неща? В Давоския форум ни демонстрираха как взимат на кмета интервю със специална програма и с неговия глас ни задават въпроси. Видяхте и с президента Обама как го бяха направили, с Путин също. Сега ми подготвят такива неща, но колкото пъти го направят, толкова пъти ги бия. Ако мисля дори за това, значи му обръщам внимание. Няма лоша реклама, така че колкото искат да говорят, да пишат”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук