Призовавам всички заинтересовани страни да участват максимално активно във формите на обсъждане за законопроектите за частните съдебни изпълнители, подкани законодателите депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов на специален тематичен брифинг днес. Ние сме доказали, че работим с добро взаимодействие с омбудсмана, каза Кирилов.

Така ГЕРБ заяви партийната готовност за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГКП)  с цел ограничаване на сегашни свръхпълномощия на частните съдебни изпълнители.

Промяната е основна заслуга на Мая Манолова, национален омбудсман.  Тя направи активна кампания за промените и срещу произвола на частните съдебни изпълнители. За да спечели подкрепата на законодателите и да ги извади от неслучайната мудност, Мая Манолова се  оказа принудена да действа дори чрез жалба в Страсбург в Съда по правата на човека. 

Днешната парламентарна брифинг-активност на ГЕРБ идва след като вчера, в правната комисия в парламента, бяха приети всички проекти за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) – на ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и „Воля“.

Депутатите се обединиха около тезата, че, какво точно ще се промени в изпълнителното и заповедното производство, в призоваването и в правилата за касационното обжалване, ще се решава между първото и второто четене.

Коалиционният партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“ предлага най-радикални промени в ГПК в частта за банките, съдебните изпълнители и правната категория “вечен длъжник” .

ГКП СРЕЩУ СВРЪХПРАВОМОЩИЯ НА БАНКИТЕ СРЕЩУ ДЛЪЖНИЦИ

Поправка в чл. 417, ал. 2 на Гражданско процесуалния кодекс постановява, че банките вече няма да могат да се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ или извлечение от ценни книги, с които се установяват техни взимания. Тази привилегия остава допустима за държавата и общините, но банките вече няма да са приравнени с тях, както е сега.

ГКП – РЕАЛНО ТРИИНСТАЦИОННО ПРОИЗВОДСТВО

Мащабните промени в ГПК включват още предложения за изменения в уведомяването и призоваването, както и в касационното и изпълнителното производство.

Законовите изменения целят осигуряване на реално триинстанционно производство по граждански дела. Към днешна дата едва 3% от второинстанционните дела стигат до касация.

ГКП СРЕЩУ СЪДЕБНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Националният омбудсман Мая Манолова буквално принуди законодателите да реагират на „безчинства“ на ЧСИ. Ще бъде спряна възможността граждани да биват осъдени без да знаят това и съответно да им бъдат търсени дългове, скочили многократно, заради съдебно изпълнение.

Сериозен дебат в парламента се очаква заради значими различия в проектите на различните парламентарни групи, свързани с регулацията на дейността на съдебните изпълнители.

“За да се даде адекватна възможност за защита на длъжника, каквато в момента няма, се допълват и основанията за спиране на изпълнително производство – при подадено възражение срещу заповед за незабавно изпълнение, издадена на основание запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони от нея”, гласят част от мотивите на вносителите.

Сега длъжникът няма право да поиска прекратяване на изпълнителното производство, когато е изпълнил задължението си след започването му. Това, според новия текст в закона, трябва да се промени, категорични са патриотите, чиято е идеята.

10 ГОДИШНА БЕЗУСЛОВНА, АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ ЗА ПОГАСЯВАНЕ НА ВЗИМАНИЯ

Друго много значимо предложение е да бъде въведена абсолютна давност от 10 години за събиране, както на публичните, така и на частните взимания.  Това значи, че вече не може да има т.нар. “вечен длъжник”. Предлага се при невъзможност за събиране, изплащане на дълг след 10 години давност да се погасяват всички вземания срещу физическите лица, независимо дали са обезпечени, или не. Изключение, според конкретния текст, ще има само за вземания за заплати и обезщетения за труд или непозволено увреждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук