Снимка: кадър от филма "Слуга на народа"

Решаването на проблем чрез разстрели би трябвало да е останало в миналото, но май не сме толкова далече от този метод за реформи, колкото ни се иска. Проруската партия „Възраждане“ направи нещо, което кара нормалните хора да се замислят дали наистина живеят в България през 21 век, като пусна свой рекламен клип, в който млад мъж с две автоматични оръжия открива безразборна стрелба в пълна с хора зала. 10-секундния масов разстрел е последван от наглия надпис „Възраждане. Само ние можем“. Следват кадри с ръка, зареждаща автомат, посочен е и номерът на бюлетината на формацията за предстоящите избори.

Внушенията на тази реклама са повече от неприемливи и вероятно би трябвало да привлекат вниманието на прокуратурата, но по-тревожното е, че нечий предизборен щаб я е намерил за подходяща за показване публично. Тя е публикувана на „Фейсбук“-страницата и уебсайта на формацията.

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е заявил пред „Свободна Европа“, че клипът е създаден от неговата организация и е насочен конкретно срещу тази медия.

„С този клип казваме, че в България има медии като „Свободна Европа“, които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу „Свободна Европа“ – каза той, цитиран именно от „Свободна Европа“.

Кадрите със стрелбата са взети от украинския комедиен сериал „Слуга на народа“, в който главната роля е поверена на досегашния актьор и нов президент на Украйна Володимир Зеленски, сочи проверка на „Свободна Европа“. Сцената, в която героят му избива всички депутати, е една от най-популярните в Украйна и Русия. От пояснението на Костадинов вероятно произлиза, че „героят“ от клипа в българския вариант избива журналисти. „Шедьовърът“ на „Възраждане“ не съдържа уточнения за това, че кадрите са част от художествено произведение.

Проруската партия започна съществуването се през 2014 година. Тя е на практика неприкрит кремълски рупор, като нейните основни цели напълно съвпадат с тези на руската външна политика: излизане на България от НАТО и ЕС и преориентиране на страната към Русия. Самият Костадинов е бивш член на две националистически формации – на НФСБ, а преди това и на ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. Той е бил арестуван, когато по време на етническото вълнение в Катуница повел група „бръснати глави“ към ромската махала.

На парламентарните избори през 2017 година „Възраждане“ получи малко над 1 процент от гласовете.

От ЦИК са обяснили пред „Свободна Европа“, че нямат правомощия да се намесват в съдържание, публикувано в социалните мрежи. Органът може да се самосезира, ако клипът се появи в някоя медия, но на този етап няма нито правомощия, нито дори „изричен сигнал“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук