Работещи в танцовите школи в Русе излязоха на протест срещу въведените мерки срещу коронавируса в града. В центъра  се събраха стотици хора от танцовите школи, които изразиха несъгласието си с решението на здравните власти.

Според последната разпоредба на правителството ограниченията вече се взимат по места, взависимост от нивото на заболеваемост.

Така в петък Областният щаб се събра във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в района. Едно от решенията бе до 1 април да се ограничи провеждането на репетиции и изяви в народните читалища на фолклорни и други самодейни, непрофесионални формации.

Едно от притесненията на танцовите школи е, че няма да могат да получат никакви компенсации, тъй като решението е взето на местно ниво.

„В никакъв случай не сме съгласни с решението на местния щаб. Ние спазваме всички противоепидемични мерки – отстояние, 4 кв.м. на човек, проветряване и т.н. Освен това заради тази психоза, която се създава, залите ни така или иначе пустеят. Много хора не смеят да идват на репетиции.“Това заяви Богдан Донев от школа за народни танци „Играорци“.

Друго сериозно притеснение на школите е, че поредното затваряне на залите отново ще продължи по-дълго от обявеното, а не само до 1 април.

„Този мач сме го играли няколко пъти вече. Това е третият. Ако е до началото на април само – ще преглътнем. Всички знаем, че най-вероятно няма да е за 2 седмици, а ще отиде 3 месеца пак. 3 месеца с 0 лева приход… Имаме семейства, деца. Когато се затварят общинските и държавните културни институции те се притесняват, че нямат концертна дейности, но заплатите си им вървят. При нас обаче не е така“, категоричен бе още Богдан Донев.

Събралите се пред Доходното здание в града хора се отправиха на краткото шествие до сградата на Областната и Общинската администрация. Протестът завърши със символични аплодисменти.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!