ЕС ваксиниране

В последните часове тече активна комуникация в рамките на Европейския съюз в търсене на отговор на въпроса кой в крайна сметка е виновен за проблемите с доставките на ваксини? В европейското публично пространство влезе и премиерът Бойко Борисов, който се опита да демонстрира твърдата си позиция, че отговорността трябва да се поеме от Европейската комисия. Нали тя все пак е сключила договорите за ваксините? Кой обаче е виновен, че страната ни остава последна в ЕС по ваксиниране?

Вчера българският премиер влезе в подхванатия от австрийския канцлер Себастиян Курц фронт за търсене на справедливост при разпределението на ваксините. България и още пет държави изпратиха писмо до Европейската комисия с искане за спешна среща на върха по въпроса. Оттам обаче им отговориха, че правилата са явни и те са ги подкрепили.

Оказва се, че евролидерите, в това число и  българският премиер са наясно, че има договорка не само да се гледа броя на населението, но и нивата на заболеваемост. Така по закона на европейската солидарност с предимство са тези страни, които са най-сериозно засегнати от кризата.

Очевидно България не е сред тях. Няма и как да бъде, след като премиерът не губи време в последните месеци да се хвали  как страната ни е сочена да пример и как управлява кризата по най-добрия начин. Не само в Европа, но и в света.

Е, при такава далновидност е ясно защо България не е приоритет в доставките!

Остава обаче отворен въпросът това ли е наистина причината да оставаме последни в Европейския съюз по темп на ваксиниране?

Последните данни са категорични, страната ни е на опашката по поставяне и на първа, и на втора доза. Язък за „зелените коридори“ и опашките от жадни за ваксини, които просъществуваха само за да влязат в репортажите на телевизиите.

Какво показват данните за темпа на ваксиниране в ЕС?

Данни на база седемдневна ваксинация с поставяне на първа доза

В процентно отношение разликите са смазващи. Дори и видните математици на щаба едва ли ще успеят да прогнозират кога страната ни ще догони останалите държави, като Малта например. Малката средиземноморска държава изведнъж се оказа първенец по ваксинации.

Данни по брой ваксини на 100 души население

Докато в Малта  с една доза е ваксинирано близо 18% от населението, в България процентите са едва 4.

Данни по брой ваксинирани и с една доза

Малта, Полша и Дания са страните, в които общата ваксинация върви най-добре. Там е ваксинирано с две дози  между 8,7% и 4,2% от населението.

България е последна с под 1 процент.

Единствено по брой ваксинирани страната ни не е на последно място. След нас обаче са държави с по-малко население от България. Така че и тези данни не могат да се тълкуват положително за страната ни.

Обещанията на здравните власти са, че утре идват нови ваксини. Но количествата са доста ограничени. Така се оказва, че може да се сбъднат прогнозите на някои противници на щаба, че докато получим ваксините по-голяма част от населението ще е преминало през коронавируса.

Дали обаче за това ще е виновна Европейската комисия?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук