Себастиан Курц
на снимката: канцлерът на Австрия Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува така наречения европейски „пазар“ за допълнителни дози ваксини. Той заявяви, че някои държави членки на ЕС получават повече дози ваксини от други.

„Твърди се, че има пазар, на който съществуват тайни договори между държави членки и фармацевтични компании“, каза Курц и нарече разпределението на ваксините в ЕС „несправедливо“, пишат от Юронюс.

Австрийският канцлер добави, че доставките не са били извършени въз основа на брой на населението. Курц каза, че Малта например ще получи повече ваксини от България и че Холандия също се е възползвала от допълнителни дози.

Той обвини някои държави членки в подписване на споразумения за неразкриване на информация относно договорите за ваксините. Курц призова за „прозрачност и разяснения“ по отношение на договорите.

На пресконференцията на ЕК говорителят Стефан де Киерсмакер каза, че разпространение на ваксините се случва според броя на населението. Държавите членки обаче „могат да решат да поискат по-малко или повече от дадена ваксина.“

„Дистрибуцията се договаря с компанията, след което се сключва и споразумение с всички държави членки“, каза де Киерсмакер. Той добави, че държавите членки правят своите поръчки директно към компаниите въз основа на договореното с Комисията.

В последните седмици широко обсъждан е въпросът с договорите за доставка на ваксини за страните членки на ЕС поради бавното им разпространение в сравнение със САЩ, Обединеното кралство и Израел.

В по-ранно интервю за Юронюс министърът на здравеопазването на Малта Крис Фърн каза, че страната му е поръчала максималното количество ваксини, което е било възможно да се купи.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че европейските страни могат да поръчат допълнителни дози, които са били отказани от други страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук