Румен Радев, Варна
на снимката: Президентът Румен Радев

Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театъра се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Това попита в своя Фейсбук профил актриса и творчески директор на театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова. Възмущението на актрисата е свързано с факта, че в община Варна културните мероприятия бяха забранени във връзка с усложнение на епидемиологичната обстановка. Забраната идва обаче именно в навечерието на 100-годишния юбилей на театъра, за който е подготвена специална постановка, на която е бил поканен президентът Румен Радев.

Сред театралното общество се смята, че може би именно за да се предотврати визитата на президента, така бързо и неочаквано са били забранени културните мероприятия. Само ден преди решението да бъде взето регионалният щаб заседава, обсъждайки ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н., без да се спомене нищо за затваряне на театрите и галериите. Парадоксално е също, че в деня, в който се прие забраната, броят на случаите в община Варна драстично спадна от 272 на 153. Същевременно моловете и заведенията в общината остават отворени.

„Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Това е кощунство за град Варна! Срам ме е! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!”, възмути се Веселина Михалкова, след като внезапната промяна на заповедта възпрепятства изнасянето на специално подготвяната за годишнината постановка „100!“. Тя беше съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна.

От протокола на щаба, разпространен от театъра, се вижда, че заседанието е свикано с една единствена цел – обсъждането на работата на културните институти. В единствената точка от дневния ред шефката на РЗИ Дочка Михайлова предлага, а областният управител Стоян Пасев докладва и утвърждава преустановяването на културните и развлекателни мероприятия до 26 март.

Реакцията на община Варна

„Никога и по никакъв начин не сме били съпричастни с тази мярка! Напротив, готвехме се за откриването, вчера беше готов подаръкът“. Това казаха от община Варна, малко след публикация по случая на „Сега“.

В следобедните часове в опит да се реваншират от щаба отмениха заповедта. Въпреки това обаче представлението няма да се играе. От театъра заявиха тази сутрин, че всички събития, свързани с юбилея се отменят.

„Днешната отмяна на вчерашната разпоредба на областния кризисен щаб налага свикването на специално заседание на Дирекционния съвет, на което ще бъде взето решение на коя дата ще се състои отложеният юбилей с всички предвидени в юбилейната програма събития. Поканите и закупените билети ще бъдат валидни без заверка“, гласи официалното изявление, направено привечер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!