Изборът на нов главен прокурор на България за първи път е съпроводен от така нарастващо обществено напрежение. Под сянката му минава и днешното изслушване на единствения кандидат Иван Гешев. То се усилва допълнително от факта, че събитието се състои няколко дни преди местните избори и това допълнително нажежава ситуацията. Очаквано и в самия ден на избора бе обявен както протест срещу кандидатурата, така и сбор на привържениците на бъдещия главен прокурор. Изборът се проведе при невиждани мерки за сигурност и полицейска охрана около сградата на ВСС. След като кандидатурата на Гешев бе одобрена с 20:4 гласа, протестът срещу него започна да се разраства.

ВСС, Иван Гешев, главен прокурор, протест

Още в самото начало започнаха перипетии, които нагнетиха допълнително напрежение и все още не са достигнали до развръзка. Още преди началото на заседанието на ВСС бе съобщено, че е настъпил сигнал за бомба, която ще избухне около половин час след началото на заседанието в сградата, където се провежда изслушването, но участниците в него гласуваха то да се проведе и в крайна сметка заплахата не оказа влияние върху дневния ред.

Гешев

Не така се развиха нещата с протеста срещу избора на Гешев и контрамероприятието, организирано от ПИК, в негова подкрепа. Оказа се, че разрешително за протест пред ВСС е издадено на вторите, вследствие на което протестиращите срещу Гешев бяха изтикани встрани от силите на реда и се наложи да променят плановете си в движение. Противници на номинацията бяха спрени от полицейски кордон на 150 метра от сградата на ВСС, до Централни хали. Кръстовището там беше блокирано за близо два часа, но около 13 часа движението беше възстановено.

Изтиканите протестиращи нямаха пряка видимост към сградата и натрупването на хора предизвика смущения в движението на бул. „Мария Луиза“. Така пред ВСС останаха привържениците на Гешев, преобладаващата част от които в тъмни фланелки и къси прически, охранявани от стотици полицаи и много полицейски коли. Бяха създадени КПП, които пропускат до митинга хора само срещу лични документи. Митингът на привържениците на Гешев бе оглавен от собственика на ПИК Недялко Недялков и главния редактор на изданието Звездомира Мастагаркова.

ВСС, Иван Гешев, главен прокурор, протест

В социалните мрежи хора, които присъстват на протеста срещу избора на Гешев, пишат, че към тях са се присъединили групи от 15-20 човека с черни тениски и плакати, на които пише „Гешев е добър“.

Нуждата от промяна на плановете за протеста стана причина на демонстриращите против кандидатурата на Гешев да се преместят и те избраха да блокират „Орлов мост“, като така напълно парализираха движението през центъра на столицата. Изтласкването им от първоначалната локация пред ВСС като че ли по-скоро им свърши услуга, защото протестът стана по-осезаем.

Гешев, протест

Настроението на протестиращите изглежда приповдигнато и те са решени да продължат с блокадата, съобщи репортер на „Дебати.бг“. Ситуацията не се промени цял следобед, като протестиращите показват издигнаха плакати и флагове с надписи като „Гешев е позор, пее с мафията в хор“, „Срам, мафия, избор между един?“, „Съдебна реформа сега!“.

Не мина без инциденти, тъй като две жени се сбиха, и едната от тях, която според очевидци е търсела конфликт, е счупила очилата на другата и я наплюла. Полицията не успя да я залови и арестува потърпевшата, но впоследтвие стана ясно, че и провокиралата инцидента даме е заловена.

Гешев, протест

Протестът, който блокира „Орлов мост“ още към 10.30 сутринта,  изглежда доста по-цветен от мероприятието пред ВСС, като освен многото млади хора, в него прави впечатление наличието и на доста майки с деца.

ВСС, Иван Гешев, главен прокурор, протест

Поради пълното спиране на движението по „цариградско шосе“ пътното платно стана място за изяви на млади скейтъри, които караха там необезпокоявани.

Гешев, протест

Към 17 часа промяна в ситуацията в центъра на София няма, а Георги Георгиев, лидерът на движението „Боец“, което е измежду организаторите на протеста, призова хората на „Орлов мост“ да си донесат спални чували, съобщава нашият репортер на място.

Гешев, протест

Засега поради блокадата се движат само автобусите и тролейбусите от източните квартали към центъра, като правят обратен завой преди „Орлов мост“. От южните квартали на София в посока „Младост“ колите на Градския транспорт завиват по бул.“Драган Цанков“.

Гешев, протест

След като ВСС избра Гешев за следващ главен прокурор, броят на протестиращите на Орлов мост започна да расте. Това се дължи и на края на работния ден, след който свършили работа противници на избора се присъединяват към блокадата.

Гешев, протест

На кръстовището има разпънати палатки, разхождат се хора с кучета и майки с деца. На места младежи свирят на китари и пеят.

Гешев, протест

Протестиращите се заканиха да останат на „позицията“ си цяла нощ, а утре сутринта да подновят протеста, като организират шествие пред Президентството, откъдето очакват подкрепа на каузата си под формата на вето на избора на ВСС, което да доведе до рестартиране на процедурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук