Испания, тенджери
Испански медици протестират срещу идеята за приватизация на здравеопазването

Испания от днес отменя извънредното положение, обявено поради пандемията от коронавирус и отваря границите си. Посетителите от Европейския съюз, страните от Шенген и Обединеното кралство ще могат да влизат, без да са задължени да прекарат две седмици под карантина, съобщи испанското външно министерство.

Туристите ще преминават „тройна проверка“, която включва проверка на данните откъде са дошли, измерване на температурата и вземане на допълни подробни данни, ако е необходимо да бъдат наблюдавани.

Протести против приватизацията

Отварянето на страната става на фона на протести на испански медици. Хиляди здравни работници излязоха вчера по улиците на испанските градове, противопоставяйки се срещу идеята за приватизация на общественото здравеопазване и с искания за по-добри условия на труд. Те отдадоха също почит на колегите им, починали от коронавирус поради недостатъчна защитна екипировка.

В бели престилки, с маски за лице и разстояние от метър и половина, протестиращите се събраха на главния площад в Мадрид, „Пуерта дел Сол“.

„Държавната администрация ни подценява и унижава“, заяви Хулиан Езкера, президент на Съюза на лекарите в Мадрид.

Вредите от пандемията върху здравната система

В Барселона стотици в бели престилки излязоха на улиците, събирайки се пред сградата на регионалното правителство на Каталуния. Те поискаха по-високи заплати, по-добри условия на труд и се противопоставиха на изоставянето на здравните услуги на чуждестранни частни компании. Протестиращите предупредиха, че коронавирусната криза е направила обществената здравна система още по-крехка.

В Испания един на всеки пет пациенти, заразени с коронавирус, е здравен работник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук