Във Върховния административен съд (ВАС) е подадена жалба срещу задължението на всички фирми, банки, одитори, адвокати и нотариуси, застрахователи, обменни бюра, брокери на имоти, кметове, партии, фондации и спортни клубове да уведомят ДАНС за плановете си за обучение срещу изпиранеето на мръсни пари. Документът е внесен от адвокатско дружество „Бюкюджан и Кабаиванов„.

Крайният срок, предвиден в Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), изтече на15 февруари. (Отделно, до 31 майт 2019  всички фирми в България трябва да обявят в Търговския регистър кои са действителните им собственици.)

Граждани излизат на серия от протести срещу опита на спецслужбите да товарят с безсмислени задачи бизнеса, неизпълнението на хоито може да им струва десетки хиляди лева.

На 19 февруари между 12 и 15 часа е обявен „Бунт на адвокатите“. За събитието във Фейсбук са се записали над 900 човека. Шествието ще тръгне от ул. Калоян 1 а в столицата.

Изискванията на закона предизвикаха протест – той е организиран в социалните мрежи и е насрочен за 21 февруари (четвъртък) пред Народното събрание под наслов „Адвокати vs DANCE“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!