Протестиращи нападнаха американското посолство в Багдад днес в отговор на американските въздушни удари над „Хизбула“, при които бяха убити 25 души, а 51 бяха ранени, предаде CNN.

По време на демонстрацията протестиращите са се опитали да проникнат в сградата, което е довело до пускането на сълзотворен газ от страна на охраната на посолството, за да се отблъсне атаката. Видео показва как протестиращи чупят прозорци, горят вещи отвън и хвърлят камъни по стените.

БагдадБе съобщено, че демонстрантите са преодолели контролно-пропускателните пунктове, които ограничават достъпа до т.нар. зелена зона на Багдад, скандирайки „Смърт за Америка“.

БагдадНе се знае точният брой на хората в посолството, но това е най-голямата дипломатическа мисия на САЩ в света с около 16 000 служители.  Комплексът е разположен на около 100 декара, приблизително толкова голям е и Ватиканът.

Стачките и протестите идват в момент на високо напрежение между САЩ и Иран и са причината за опасения от нова прокси война в Близкия изток.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди във вторник, че въздушните удари са в отговор на скорошна атака, при която беше убит американски контрагент. Той обвини Иран както за смъртта на контрагента, така и за атаката днес срещу посолството.

„Иран уби американски контрагент, рани мнозина. Решително реагирахме и винаги ще продължим да го правим. Сега Иран организира атака срещу американското посолство в Ирак. Те ще носят пълна отговорност. В допълнение, очакваме Ирак да използва силите си за сигурност, за да предпази посолството, за което сме уведомили иракските власти! “ посочи Тръмп в Туитър.

БагдадВъздушните атаки и атаката на посолство станаха причината за ново напрежение между иначе съюзниците – Вашингтон и Багдад, като сред убитите и ранените са и иракската полиция, и войници. Напрежението идва в момент на безредици, тъй като масовите протести в Ирак стават причина за несигурността на правителството.

Багдад обяви вчера, че отношенията му със САЩ са изложени на риск след стачките. Поставен е и въпросът дали иракските сили са разрешили на протестиращите да стигнат до посолството на САЩ, силно укрепена сграда, която е разделена на зони, които обикновено са с ограничен достъп.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!