Нова година

Докато навечерието на Нова година е едно събитие, на което хората се събират да се насладят, много от нас не са запознати с различните  традиции, които се свързват с този ден. Ето някои интересни факти за деня, които може да ви изненадат.

  1. В Америка се вярва, че яденето на папуда в новогодишната нощ ще донесе късмет през следващата година.
  2. Според италианците пък носенето на червено бельо в новогодишната нощ носи късмет през новата година.
  3. Новогодишните обещания и Нова година не могат да бъдат отделени едно от друго. Това е традиция, при която човек си обещава, че ще промени лош навик през новата година. Вярва се, че новогодишните обещания са тръгнали първо от западното полукълбо, а след това са се разпространили и в източното.
  4. Римският император Юлий Цезар трябва да получи дължимата заслуга за установяването на новогодишния ден. Този ден е бил част от юлианския календар, който той въвежда през 45 г. пр.н.е.
  5. Най-ранните сведения, свързани с новогодишните празници, датират от 2000 г. пр. н. е. и са от древна Месопотамия. Празникът тогава се е чествал в средата на март.
  6. Името на месец януари е взето от римския бог Янус. Той има две лица, едно гледащо напред и едно гледащо назад. За Янус се казва, че властва над началото и края.
  7. Григорианският календар възстановява 1 януари като ден на Нова година през 1582 г. В днешно време Нова година е може би най-честваният публичен празник.
  8. Възможно е да празнувате Нова година два пъти за един ден. Пътувайки от Самоа до Американска Самоа (с времева разлика от 24 часа), можете да превъртите часовника назад и да се насладите отново.
  9. Според румънска традиция фермерите се опитват да говорят със своите животни на Нова година. Те вярват, че разговорът с животните носи късмет и по-добро здраве.
  10. Яденето на грозде в полунощ на Нова година е традиция в Испания. Хората от Испания вярват, че консумацията на 12 гроздови зърна в полунощ гарантира 12 късметлийски месеца в годината, която предстои.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!