Майки, Манолова

Омбудсманът Мая Манолова заяви след окончателното гласуване на второ четене на новия Закон за хората с увреждания, че тя и протестиращите майки са доволни „но истинската победа ще бъде утре, когато бъде приет и Законопроектът за личната помощ“. Майките обаче предупредиха, че ще се борят за реформи в ТЕЛК и ще организират нов протест.

Общественият защитник и представители на протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформи в социалната сфера, проследиха целия днешен дебат в зала.

„Битката е за началото на реформата, за промяна на политиките по отношение на хората с увреждания – трудови квоти, подкрепа за заетост, мобилност, достъпна среда, финансова подкрепа. Каузата на протестиращите майки е свързана със Закона за личната помощ, който очакваме депутатите да приемат утре. Празникът ще бъде утре, на Никулден – хубав ден и християнски празник. Надявам се да имаме повод да благодарим“, коментира още Манолова.

Майките обявиха, че ако утре депутатите приемат разпоредбите на Закона за личната помощ във вида, по който беше постигнат консенсус, те ще преустановяват протестния палатков лагер пред Народното събрание. Протестът им обаче не спира, а палатките ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването. Причината – искане за реформа в ТЕЛК. Те заявиха, че „това е само началото на една огромна крачка напред“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук