Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото – дали новият план за управление на Национален парк „Пирин“ подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отмени решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което пък на совй ред отмени решението на екологичното министерство да няма екологична оценка.

С днешното си решение на практика съдът отлага екооценката на Пирин и прехвърля отговорността към друг тричленен състав, е.т. по-долна инстанция.

Така в крайна сметка продължава сагата с актуализацията на плана за управление на националния парк и в Пирин продължават да действат режимите за защита на природата, установени с плана за управление 2004 – 2013 . Към този стар план пък тече второ дело във ВАС, по което на първа инстанция съдът се произнесе, че Министерски съвет незаконно е променил действащия план миналата година. Правителството вписваше промени в плана, разширяващи възможностите за строителството, именно с цел да заобиколи неприетата актуализация на плана за управление, която е обект на настоящото решение.

Междувременно Министерският съвет (МС) възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне преговори за промяна на концесионния договор с „Юлен“ за ползването на ски зоната в Банско, която се намира в Национален парк „Пирин”. Решението на правителството е във връзка с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска промяна на договора, сключен с дружеството през 2001 година. След постигането на взаимно приемливо решение, министър Димов ще внесе в кабинета проекторешение, което да съответства на Закона за концесиите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!