протест Италия коронавирус
На снимката: Протестираща срещу новите ограничения в Рим

Протестите срещу ограниченията срещу COVID-19 бързо се разпространяват в цяла Европа, съобщава „Евронюз“.

В Италия работници от най-засегнатите сектори излязоха на улиците в главните градове на страната, за да протестират срещу приетия от изпълнителната власт указ с нови мерки за спиране на пандемията. Към протестите в Рим се присъедини Матео Салвини, лидер на „Лигата“, основната дясна опозиционна партия в страната

Гняв в сектора също има в Берлин, където собствениците на барове и ресторанти осъдиха ограниченията, които според тях „поставят бизнеса им на колене“.

През последните дни Германия е регистрирала над 15 000 случая на коронавирус, което може да накара външното министерство да постанови частично блокиране на държавно ниво.

Испания е друга от страните, в които собствениците на търговски обекти са въоръжени срещу комендантския час. В Барселона стотици хора демонстрираха срещу вече действащите мерки и срещу приемането на нови ограничения, които се опасяват, че биха могли да бъдат обявени следващата седмица.

В чешката столица Прага протестираха стотици професионалисти в сферата на хотелиерството. Там се разрешават демонстрации до сто души, стига участниците да са организирани в групи от по двадесет и да носят маски. Страната има повече от 280 000 потвърдени случая на инфекции, като половината от тях са регистрирани през последните две седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!