Протестите срещу властта не постигнаха оставки, но изиграха съществена роля като стимул правителството да се „раздвижи“ под заплахата от протестен вот на идващите избори, които се очартават все пак да бъдат редовни. Въпреки че форматът на „въстанията“ беше прекратен, почти ежедневно малки групи протестиращи продължават да посещават Триъгълника на властта.

Протестно мероприятие е предвидено и за днес от 17 часа. Призивът за днешния протест е той да се превърне в стохиляден, за да вземе оставката на кабинета „Борисов 3“.

Ето какви протестни действия бяха осъществени досега през седмицата:

20 ноември

Стотина демонстранти се събраха в традиционното време – след 17 часа – в Триъгълника на властта, в Ден 134 на протестите. Под съпровода на тъпан те огласиха площада с викове „Оставка“. Освен традиционните български знамена, в аксесоарите можеше да се види и черно знаме.

19 ноември

Малка група протестиращи срещу правителството и главния прокурор блокира на 133-ия ден от претестите бул. „Дондуков“ в София. Те поеха на традиционното си шествие до Орлов мост и призовават за подкрепа на предстоящия в събота национален протест под наслов „Заедно ще победим“.

протест

18 ноември

В ден 132 на недоволството граждани протестираха за девета поредна седмица срещу главния прокурор Иван Гешев и настояваха за неговата оставка. Събитието бе организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки” и се проведе пред Съдебната палата. По същото време се провежда и партиен митинг на АБВ, откъдето обявиха, че ще демонстрират срещу корупцията в управлението под надслова „ЕС, отвори си очите за шкафчето“.

17 ноември

Протестиращите полицаи откриха протестен палатков лагер и изложба пред сградата на Народното събрание точно в 12 ч. От Синдикалната федерация на служителите в МВР не изключват дори и организиране на нов национален протест на по-късен етап.

Въпреки, че протестът им беше за по-голямо от планираното увеличение на заплатите от 1 януари, синдикатите не са съгласни и с идеята на правителството полицаите да получат парите, предвидени за да има детски надбавки за всяко дете, независимо от доходите на семейството му. Те смятат, че това е опит за разделение на обществото и призоваха депутатите-вносители на поправката в бюджета, да напуснат парламента.

Бомбички срещу протестиращите

Напрежение имаше пред централата на ВМРО с бомбички, димки и вода в 131-я ден на недоволство срещу властта. Протестиращите отидоха пред прозорците на партията, част от управляващата коалиция, на ул. „Пиротска“ и на метри от традиционното място за протест пред президентството.

Във Facebook страницата си протестиращите майки от „Системата ни убива“ твърдят, че са замеряни с бомбички от хора, които са се намирали в сградата, както и че срещу тях е използван противопожарният кран, за да ги заливат с вода. Докато демонстрантите скандирали пред сградата, от прозорците към тях полетели бомбички. Сред нападателите си протестиращите разпознали и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Портиерът на партийната централа пък използвал противопожарния кран, за да ги залива с вода.

Атаката с пиратки, фойерверки и водна струя е документирана в следното видео от „Ю тюб“:

Инцидентът е станал пред очите на множество полицаи, повикани от ВМРО, за да бранят сградата. Според протестиращите една от бомбичките е улучила главата на полицай. Стигнало се е до сблъсък между униформени и демонстранти. СДВР извършва проверка по случая.

Самият Джамбазки квалифицира действията си като самозащита.

„Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора… Това е нормален акт на самозащита – да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори – вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем много бързо, буквално за няколко минути, и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък“, каза евродепутатът в интервю.

Ангел Джамбазки
на снимката: Евродепутатът Ангел Джамбазки

По думите на Джамбазки в централата на ВМРО са се оказали подготвени с пиротехниката, защото „след като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш“.

16 ноември

Протестиращи в Триъгълника на властта обявиха 21 ноември за дата на нов голям протест, на която се готвят да вземат оставката на Бойко Борисов. Другото искане също оства непроменено – оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Какво постигнаха протестите

След 135 дни протестите не постигнаха целта си да сменят управлението, но го принудиха да започне да работи под напрежение, което даде резултати като отмяна на странната Наредба 18, добавки към пенсиите и др. Без съмнение тези идеи на властта имат предизборен характер, но реализицията им бе катализирана от протестите. Постигнато бе и привличане на внимането на европейските партньори към проблемите с корупцията и върховенството на закона в страната. Идващите през март избори, въпреки че се очертава да бъдат организирани от настоящата власт, ще бъдат следени под лупа както от вътрешни организации, които вече се структурират, така и от Европа.

В по-широк план протестите сякаш наляха гориво в двигателя на извънпарламентарните политическите партии, като „Демократична България“ и „Има такъв народ“, въпреки че втората предпочете да ги следи и подкрепя по-резервирано. Ерозира подкрепата за ГЕРБ и ОП, а БСП изглежда не успява да се възползва, като привлече повече доверие за сметка на управляващите.

Все още изглежда отворен и въпросът дали ще видим някаква политическа организация с участието или лидерството на „Отровното трио“ /адв. Хаджигенов, проф. Минеков и Арман Бабикян/, които се утвърдиха като организатори на събитията в Триъгълника на властта. Очевидно е, че степента, в която ще се запази или не енергията на тези протести, ще е един от определящите фактори за разпределението на местата в новия парламент след изборите през март.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!