болница

Натискът върху гръцката Национална здравна система (НЗС) продължава да се засилва тревожно, особено в Северна Гърция, доколкото в петък повече от 4000 пациенти с коронавирус бяха приети в държавни болници в цялата страна, от които над 550 бяха в отделенията за интензивно лечение, предаде в. „Катимерини”..

Показателно е, че заетостта на интензивните отделения за COVID-19 се е увеличила зловещо в петък, надхвърляйки 80%.

„Следващата седмица също ще бъде трудна“, подчерта Вана Папаевангелу, професор по детски инфекциозни болести в Атинския университет и член на експертната комисия, добавяйки, че НЗС ще продължи да бъде под натиск „още поне две седмици“.

Нещо повече, информацията за частни клиники от петък също предполага, че ситуацията е в критична точка. Страшна картина беше нарисувана и от данните от петък, които отново показаха особено висока епидемиологична тежест с 2 581 нови потвърдени случая. Съобщава се и за ежедневен рекорден брой от 72 смъртни случая, което увеличава общия брой на смъртните случаи в страната до 1419, докато 519 пациенти са интубирани.

Папаевангелу вижда причина за увеличаването на случаите, въпреки двуседмичните строги ограничителни мерки – и почти три в Солун – във фриволното поведение на някои представители на обществото, „дори при положение на заключване“.

Тя обаче каза, че има признаци, че епидемията започва да се стабилизира. Здравните експерти се съгласиха, че заключването не даде бързите резултати, които се очакваха. Въпреки това има място за оптимизъм, колкото и странно да изглежда, тъй като неконтролираните досега индекси на разпространение и предаване в Атина и главно в Солун, което е големият проблем, започнаха да падат.

Всъщност експертите смятат, че ако мерките се спазват стриктно, първите резултати от блокирането ще станат очевидни следващата седмица. Заключването е оказало критично въздействие според професора от Медицинския център в Атина и експерт по инфекциозни болести Николаос Сипсас, който каза, че ако не е бил приложено, „случаите биха били над 7000 на ден“.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас обаче обяви очаквано удължаване на съществуващите ограничения в петък, тъй като според него постоянството на високи нива на инфекция и предаване не оставя място за разрешаване на каквато и да е социална активност в началото на декември.

Освен това, той подчерта, че правителството никога не е говорило за определен времеви период. „Никога не сме говорили за конкретен график, говорихме за фази на постепенно връщане към нормална форма през декември“, каза той и добави, че частичното вдигане на заключването на 1 декември „не е реалистично“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!