Протестите в Хонг Конг които се проведоха в петък срещу събота бяха едни от най-насилствените от началото демонстрациите в града преди 4 месеца. Сълзотворен газ, водни оръдия, палки и истински куршуми бяха използвани от полицията в опит да спре хилядите протестиращи.

14-годишно момче е било простреляно и е в критично състояние. Има данни и за други ранени. Протестът в петък не бе планиран и бе реакция на обявената по-рано забрана за носене на маски по време на демонстрации.

Лидерът на мегаполиса Кари Лам подчерта, че приемането на тази мярка не означава, че в Хонг Конг е въведено извънредно положение. Законът, на който се позова Лам, е бил използван по време на колониалното британско управление на Хонконг. Затова и реакцията срещу забраната беше толкова яростна.

Блокирани бяха основни пътни артерии, градският транспорт все още не работи. Стотици демонстранти сложиха отново маски, въпреки новия закон.

Според Кари Лам обаче анонимността е сред основните причини за ескалацията на напрежението в автономната област. Анализаторите посочват, че е малко вероятно законът да бъде спазван и най-вероятно ще предизвика нова вълна на насилие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!