Любовта между картела на производителите на петрол и Русия изглежда изветря, след като вчерашните преговори, на които от ОПЕК трябваше да убедят Москва в необходимостта от ново съкращаване на производството заради спада в цената, пропаднаха след 6-часови дискусии.

Мярката бе искана от ОПЕК заради коронавируса, засегнал глобалното търсене. Русия обаче не бе убедена за двата дни преговори. Тя смята, че може да се справи дори при срив на цените до 40 долара за барел и единственото, което би могла да приеме като условие, е да се удължат вече приетите от ОПЕК+ ограничения. Русия е лидер на страните-производители на петрол извън ОПЕК.

„От 1 април нито ОПЕК, нито страните извън ОПЕК ще имат ограничения,“ заяви пред репортери министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел, прогнозира в интервю за БНР пазарният анализатор Наим Аслам. По думите му причината е липсата на търсене на суровината, което е една от големите последици от удара на коронавируса върху световната икономика.

В същото време най-вероятно редица икономики ще изпаднат в техническа рецесия, посочи Аслам.

„Ние предвиждаме цената да се движи около 40 долара за барел и дори по-ниско ниво. Всичко обаче зависи от представянето на икономиката. Ако видим подобряване на данните, може да се стигне до връщане до ниво от 45-50 долара за барел, но не повече“, каза той.

Стремглавото спадане на цените на петрола съживи страховете от ситуацията през 2014 г., когато те действително паднаха под 40 долара за барел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук