хляб, храна

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook, а екипът БНР за проверка на факти тръгна по следите на твърдението.

Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.

В нея се твърди, че, ако ядем хляб с мая, „дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини“.

И в същото време „отделят токсини и паразитират в тялото ни“.

Авторът на публикацията, който не е уточнен, смята, че съвременният хляб е „едно от най-ужасните изобретения на човечеството“.

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към специалист в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Доц. Анна Колева е ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Доц. Анна Колева, ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, посочва, че

редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост се основават на жизнената дейност на дрождите.

Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството.

Дрождите са широко разпространени в природата, обитават места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и др.

Според доц. Колева твърденията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiaeне са термофилни.

Оптималната им температура за развитие е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 – 260°С, те умират.

Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този начин се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава хляб с по-голям обем. 

На твърдението за вредните дрожди в хляба във Facebook реагира и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн.

В публикацията си той посочва, че „при печенето на хляба дрождите биват убити, а дори и живи, нямат никакъв вреден ефект върху микробиом и тяло. За навлизане в кръвта и размножаване там – няма такова нещо!“.

Още разбити митове – четете в рубриката „Фалшиви новини“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук