хижа къща за гости

РЗИ, Комисията за защита на потребители и МВР ще бъдат сезирани за извършване на масови проверки в къщи за гости и в хотели по повод отбелязването на студентския празник 8 декември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Поводът е излъчен репортаж по Нова телевизия, от който могат да се направят изводи, че в някои места за настаняване няма да спазват разпоредбите на министъра на здравеопазването.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбелязва, че в съответствие с въведените нови противоепидемични мерки има ограничение в броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Според репортажа студентските купони ще се изместят към по-малки хотели и къщи за гости, без да се спазват въведените ограничения. Студенти уговарят резервации за 8 декември с трапези, диджеи и дори авариен изход, ако внезапно се появят проверяващи.

По данни  на Института за оценки и анализи в туризма около 25 000 души вече са направили онлайн резервации за студентския празник, но е възможно в голяма степен те да бъдат отменени в следващите дни.

„Изразявам своето възмущение и недоумение от поведението на някои икономически субекти, решили да погазят законите в страната“, посочи вицепремиерът Марияна Николова. Тя увери, че ако при извършването на тези проверки бъдат установени нарушения, безкомпромисно „съответният обект ще бъде затворен до края на сезона и ще понесе цялата строгост на закона за погазване на правилата“.

В същото време сдружения на собствениците на къщи за гости настояват да им бъде разрешено да предоставят закуска, обяд и вечеря за посетителите. „Никой не желае да стои само в стаята си. Хората правят резервации и за Нова година, като изискванията им са къщата за гости да е само за тях, без други посетители“, каза Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!