Риши Сунак
На снимката: Риши Сунак

Правителственият надзорен орган по етика на Великобритания е помолен да прецени дали е нарушен министерският кодекс , след като стана ясно, че финансовият министър Риши Сунак не е декларирал  портфейл от акции за милиони лири, притежавани от съпругата му и нейното семейство, пише „Гардиън“.

Депутатът от лейбъристите Тония Антониази се обърна към лорд Еванс, председател на комисията по стандартите в обществения живот, да го помоли да разгледа въпроса „по спешност“. Притесненията й бяха отразени от финансовия секретар в сянка към Министерството на финансите Джеймс Мъри, който каза, че разкритията повдигат „сериозни въпроси“ относно поведението на министъра, допълва изданието.

„Гардиън“ разкри в петък, че съпругата на Сунак Акшата Мурти е  по-богата от кралицата благодарение на 430 милиона паунда в ИТ мултинационалната компания Infosys, която е основана от нейния баща и е изпълнител на правителството и публичните органи на Обединеното кралство. Тя също така има пряко участие в поне шест британски компании. Нито една от тези инвестиции не е спомената в декларациите на министъра в официалния регистър.

По закон министрите са задължени да публикуват подробности за всички финансови активи, притежавани от тях самите, както и от семейството им, които имат отношение към тяхната роля в управлението и за които може да се смята, че водят до конфликт на интереси с техните обществени задължения.

Комисията по стандартите в обществения живот наблюдава поведението на заемащите държавни длъжности и съветва премиера. Той няма официални правомощия, но препоръките му традиционно се приемат от правителството веднага.

Антониази заяви, че твърденията за липса на прозрачност от страна на Сунак „допълнително подкопават общественото доверие в политиците и водят до лоша репутация на парламента“.

Джеймс Мъри добави:

„Министерският кодекс е ясен. Министрите трябва да гарантират, че няма да възникне конфликт между тяхната позиция и техните частни интереси, както и тези на членовете на семействата им. Ако министърът няма какво да крие, той трябва да излезе чист пред британската общественост. “

Министерството на финансите заяви, че Сунак е предоставил пълна декларация за активите на съпругата си пред висши държавни служители и че решението за това какво да се публикува в списъка е взето от съветници.

Преди да влезе в Министерството на финансите, Сунак се срещна с тогавашния отговарящ в правителството за въпросите относно коректността и етиката Хелън Макнамара, за да реши какво трябва да бъде обявено, е казал правителствен източник.

Говорител на Министерството на финансите заяви, че независимият съветник на правителството за стандартите на поведение Алекс Алън, който преди дни подаде, тогава потвърдил, Сунак е спазил министерския кодекс до писмото в декларацията си за интереси.

Алън се оттегли от поста си този месец, след като противоречия с премиера заради решението му да не предприема действия срещу вътрешния министър Прити Пател. Доклад на Алън показа, че Пател е нарушил министерския кодекс чрез тормоз над държавни служители.

По това време Еванс, председателят на комисията по стандартите в обществения живот, заяви, че напускането на Алън повдига „сериозни въпроси относно ефективността на настоящите договорености за разследване и реагиране при нарушения на министерския кодекс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук