на снимката: възстановка на първата операция под пълна упойка, фотографията се намира в къщата - музей на д-р Крауфорд Уилямс Лонд

Историята около откриването на анестезията не е много ясна и до днес, едно обаче е сигурно и то е, че Крауфорд Уилямс Лонд е първият лекар, който използвал пълна упойка при оперирането на няколко пациенти.

Петдесет години преди откриването на пълната упойка, лекарите използвали местна само в най-наложителни случаи, като ампутиране на крайник, например. Затова и бързите действия на хирурга били високо ценени.

Това драстично се променило след 16 октомври 1846г., когато светът научил, че е възможна операция без болка. Младият студент от медицинския факултет на „Харвард” Уилям Томас Грийн Мортън, публично показал, че е възможно да бъде извършена болезнена интервенция, само че без болката, използвайки серни етерни пари.

Новината бързо се разпространила до Англия и Франция, както и до останалите европейски държави.

Първата пълна упойка в Бразилия (20 май 1847г.) била приложена от д-р Роберто Хадок Лобо.

В много държави смятат Мортън за откривателя на анестезията. Но той не знаел, че 4 години преди него, младият психиатър от южните части на САЩ – Крауфорд Уилям Лонг правил леки хирургически интервенции и гинекологични процедури без болка.

Първата операция, преминала под пълна упойка била преди 175 години – на 30 март 1842г. Ученик на Лонг имал две туморни образования на врата си, но се страхувал от болката, която би изпитал, ако лекарите ги отстранят.

Психиатърът Лонг пише:

„Обясних му в подробности, че когато съм се контузвал, но не усещах болка, защото си правих инхалации с етер и му предложих възможност за безболезнена операция.”

Момчето първо отказало, но в последствие дало съгласието си. По време на интервенцията той стоял седнал. Лонг му поставил напоена с етер кърпа върху носа и устата. Не след дълго момчето заспало, а психиатърът проверил чувствителността му с игла. След това бързо отстранил туморните образования. Докторът махнал кърпата от лицето на пациента и той бързо се събудил. Момчето не повярвало на очите си, докато не видял туморите.

Ето как, офисът на един млад психиатър, в малкия град Джеферсън, се превърнал в мястото с най-голям принос към световната медицина.

За 2 долара на процедура и по 25 цента за етера, Лонг извършвал своите операции. Предполага се, че на пълна упойка в неговия кабинет били подложени 6 или 8 пациенти.

Откриването на пълната анестезия е поредното доказателство, че с малко късмет, могат да бъдат постигнати големи дела.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!