На снимката: зам.-председателят на НСИ Диана Янчева /източник: НСИ/

Сайтът „Преброяване 2021“ ще бъде пуснат днес и непрекъснато ще се допълва, съобщи пред журналисти зам.-председателят на НСИ Дияна Янчева. По думите й ще има достъп до всички документи, закони и препоръки.

Председателят на НСИ  Сергей Цветарски отбеляза, че преброяването ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители като Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година като то ще е за хората от цялата страна. Около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и студентски град в София от 27 март до 2 април. Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март.

На пресконференцията бяха представени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите? Това са част от въпросите, които бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

„Формирана е централната преброителна комисия и временни, които са в трите общини, където ще се извършва пробно преброяване. Основната рубрика „Пробно преброяване“ съдържа обща информация, информация за населените места, заедно с карти, за да се види къде ще се проведе преброяването. Качен е инструментариумът, това е преброителната карта за сградите и населението. Другата карта е за временно присъстващите лица, заедно с инструкциите. Има още две карти, едната е свързана с раждаемостта, а другата с миграцията“ – поясни Янчева.

Има и раздел с указания как може да се участва като преброител – обща информация, кой участва, какви умения се изискват.

„Има специална секция за хора с намалено зрение – промяна на шрфта, резолюция. Предстои набиране на преброители и контрольори за предварителното преброяване през март“, добави зам.-председателят на НСИ.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Целта на преброяването е да осигури надеждна, изчерпателна и достатъчно детайлизирана по административно-териториални и териториални единици информация за населението и жилищния фонд в страната. Преброяването ще предостави данни за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци.

„Новото за преброяването през 2021 г. е георефериране на сградата. Всяка сграда ще има код, това ще се случи преди електронното гласуване между 9 и 13 март. Имаме брояч до началото. Имаме инфографики, които показват резултатите от предишното преброяване. Представители на общините и представители на бюрата на НСИ, ще направят преброяването. След края системата ще може да бъде използвана от общините. Те ще нанасят данните за сградите, които са построени в онлайн режим. От 1 юни до 31 август ще бъде истинското георефериране, което ще предхожда истинското преброяване през януари 2021 г. На 22 януари 2021 г. ще бъде пуснато истинското преброяване“, разясни Дияна Янчева.

Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия на населението. Чрез преброяванията се осигуряват информационно потребностите на широк кръг от специалисти във и извън управлението, които в своята дейност се нуждаят от точна, изчерпателна и актуална демографска и социална информация за вземане на управленски решения и разработване на стратегии и конкретни национални и регионални икономически и социални политики и политики по опазване на околната среда, поясняват от НСИ на страницата си.

„Пробното преброяване ще струва около 200 000 лв. за преброяването, за теренна работа – около 160 000, други разходи – около 140 000 лв. Резултати от пробното преброяване не се публикуват. Средата на месец май ще има публикувани анализи от преброяването“, посочи Янчева.

Тя добави, че след седмица ще заработи и кол център за връзка между потребителите и методолизите на НСИ. През нощта там няма да има оперетори, а само робот, който ще записва съобщенията. Номерът ще бъде безплатен, подчерта Янева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук