Без дебат, парламентът прие измененията във Валутния закон на второ четене. „За“ законопроекта гласуваха 91 народни представители, „против“ – 36 и без „въздържали се“. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Между двете четения бе постъпило предложение на председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. То бе заложено в преходни и заключителни разпоредби и с него се изменя Законът за БНБ. Предложението бе прието от Бюджетна комисия и днес от пленарна зала.

Текстът гласи, че след влизането на България в чакалнята за еврото, което се очаква да стане към края на април, валутният курс на лева вече няма да е записан в закон, а ще се договаря с държавите от еврозоната, Дания и Европейската централна банка.
Промяна на сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро обаче няма да може да се случи без отмяна или изменение на гласуваното миналата седмица решение на Народното събрание.

Пред журналисти Менда Стоянова коментира:

„С решението на Народното събрание дадохме още една гаранция, за да успокоим всички, че друг курс освен този няма да има. Това решение на Народното събрание има силата на Закон и няма как да бъде заобиколено от който и да било друг”.

И добави:

„Това, което днес приехме е пълна синхронизация на българското законодателство с европейското, което е едно абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите. С допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговори (финансовият министър и управителят на БНБ – бел. ред.) имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат“.

КОМЕНТАРЪТ НА ОПОЗИЦИЯТА

Манол Генов от БСП поиска ясни гаранции, че валутният курс ще се запази при приемането на еврото.

„Чакаме управляващите да дадат идеята, с която да обясним на хората за какво става въпрос. Предприемаме законодателни мерки сега. От пет години развяваме този байрак и повече, че ще влизаме в коридора на „Еврозоната“, имаше призиви от трибуна за единение и обединение. Нека да видим в крайна сметка каква ще е концепцията на управляващите. Ние сме за спокойствие у хората, за да не се предизвиква някаква паника и да започнат да си обръщат левовете в евро. Били сме свидетели на тези неща, така че по-добре да се пази спокойствие и да се обяснява на хората, че няма да има такива катаклизми“, коментира Манол Генов.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ депутатът от БСП Таско Ерменков каза, че социалистите принципно подкрепят пътя на България към еврозоната, но това не трябва да се случва на всяка цена.

„Имаме конгресно решение, че в дългосрочен план ние подкрепяме присъединяването на България към еврозоната, но това трябва да става по начин, по който е приемлив за обществото. Един такъв ход, една такава политика не може да се прави на „тъгъдък”. Не може да се прави, без да се отчита общественото мнение. Няма как да се прави по начина, по който го правят управляващите – между първо и второ четене в един законопроект, който няма нищо общо с еврозоната”, каза той.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, от своя страна, че промените във Валутния закон отварят пътя на България към чакалнята на Еврозоната.

„Слава Богу с относителен консенсус, без БСП, българският парламент миналата седмица бетонира сегашният курс на лева към еврото с мандата, който даде на нашите участници – финансовият министър и шефът на БНБ в този формат, който заседава там. Сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътя към чакалнята на Еврозоната, от другата страна е гарантирана стабилността на лева“, каза още Цонев.

ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ГАРАНТИРА СТАБИЛНОСТ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА

„Чакалнята на Еврозоната гарантира стабилността на банковата система – не виждам в Европа държава в евро да е по-зле от България”, каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Тези, които сме били в социализъм рязко се отличаваме от тези, които са с евро и които са в тази част на Европа. Опитаха се и по тази тема за еврото да говорят, че това е едва ли не нещо лошо. Чакалнята гарантира банковата система. Нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България“, заяви министър-председателят.

И добави:

„Някоя държава, която да е въвела евро, да е по-зле от други? Но това е друга тема, ще й дойде и на нея времето да говорим. Защо ги е толкова страх от чакалнята на Еврозоната, защо ги е толкова страх, че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалират банки? Това са големите опасности за нашите противници. Това, което се правеше досега. Глобалният банков съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. Това означава. Като се направи това, което прие нашият парламент по фиксирания курс днес, в кое сме против. Защо сме против? Обаче виждате в България какво се говори. Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост, към белите държави, към които винаги нашите деца се стремят и искат да живеят в тях“, коментира още Борисов.

КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ лидерът на НФСБ (част от малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти – бел. ред.) Валери Симеонов каза:

„Подкрепям влизането на България в еврозоната, защото би помогнало основно на банковия сектор”.

На въпрос кой няма интерес от влизането на България в еврозоната, Валери Симеонов каза:

„Не мога да вляза в дълбок анализ на кой не му харесва, но като цяло, в политически аспект, това са русофилските партии”.

Симеонов не е съгласен с твърдението, че банките нямат интерес от влизането на България в еврозоната, заради очаквания по-висок контрол от страна на ЕЦБ.

Още от интервюто с Валери Симеонов може да прочетете и гледате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук