Тръмп, Путин
на снимката: Руският президент Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп

Русия е разочарована от решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени разговорите с руския си колега Владимир Путин по време на срещата на Г-20.

Това заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

„Съжаляваме за решението на администрацията на САЩ да отмени планираната среща на двамата президенти в Буенос Айрес”, каза той.

И добави:

„Това означава, че обсъждането на сериозни въпроси на международната и двустранната програма е отложено за неопределено време“.

Песков заяви, че Путин е готов да проведе разговори със своя американски колега.

Късно в четвъртък Доналд Тръмп съобщи в „Туитър”, че е решил да се откаже от двустранна среща с руския президент Владимир Путин в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, във връзка с неотдавнашния инцидент в Керченския проток.

Това обаче противоречи на собственото му становище. По-рано в интервю за журналисти той заяви, че двустранната среща вероятно ще се състои, че сега е „много хубаво време“. Той също така заяви, че ще вземе окончателно решение едва след като получи окончателния доклад на служителите по национална сигурност и външна политика, относно случилото се в Керченския проток.

Малко по-рано друг руски високопоставен служител изрази желанието на Путин да се срещне с Тръмп.

„Русия е готова за честен и почтен диалог със САЩ по въпроса за контрола въоръжаването, където има много проблеми”, съобщи посланикът на Москва във Вашингтон Анатоли Анатолов.

Той напомни, че двете страни имат ключово значение за световния мир.

„Ние имаме специална отговорност за мира и сигурността на планетата, за това трябва да действаме внимателно и да избягваме конфронтация и да координираме, където е възможно, стъпките си на международната сцена“, заяви Анатолов в лекция пред ученици в Училището по международни отношения „Удроу Уилсън, към Принстънския университет.

Той също така обясни, че руската страна е готова да сътрудничи на САЩ за по въпросите свързани с разоръжаването и неразпространението на оръжие и контрола по въоръжаването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!