Руският президент Владимир Путин прие българския държавен глава Румен Радев. Стопанинът на Кремъл подчерта, че отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват, а Радев посочи, че съществуват условия за увеличаването на доставките и транзита на руски газ през България.

„Искам да ви запозная по-подробно с това, че България продължава да модернизира газотранспортната си система, с цел да създаде газоразпределителен център, газова борса, изграждат се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови възможности за допълнителни доставки на руски газ през  България в посока Централна Европа – каза Радев – Стратегически партньори сме в областта на енергетиката и това партньорство може да се задълбочи.“

Отношенията между Москва и София започват да се възстановяват във всички направления, заяви руският президент Владимир Путин.

„В началото на нашата среща бих желал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори и неголемият, но все пак устойчив растеж на стокообмена“, каза руският домакин пред Радев.

Путин посочи, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2,8%.

„Като цяло можехме да постигнем много повече като цифри. Но това, което радва е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства, парламенти. Отново започва да работи по същество междуправителствената комисия. Всичко това дава основание да се смята, че ние използваме неизползваните до момента възможности за активизирането на нашите отношение във всички направления“, каза руският президент.

Това е втората среща на българския държавен глава със стопанина на Кремъл след разговорите им в Сочи през май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване. Президентът Радев е на посещение в Руската федерация от днес до 8 юни. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!