Владимир Путин
на снимката: руският президент Владимир Путин (отпред)

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че положението с коронавируса в страната се влошава. Той не изключва да се наложи и армията да се включи за справяне с кризата.

На среща с висши държавни служители, посветена на санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската федерация, Путин каза:

„Броят на заболелите се увеличава, все повече стават случаите на тежко протичане на болестта“, посочи президентът, цитиран от ТАСС.

Медиците в системата на министерството на отбраната могат да бъдат задействани в борбата с епидемията, защото „притежават значителен опит от действия в сложни условия, който безусловно следва да бъде използван“, подчерта Путин.

По данни на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса в Русия до днес са регистрирани 18 328 случаи на заразени, 148 смъртни случая и 1470 излекувани. Само в Москва заразените са над 11 500. Много са те и в големите градове с население от над 1 млн. души, където гъстотата на населението е голяма.

През последните дни броят на заразените в страната расте с по 16-18 процента дневно.

От 30 март Русия е в строга карантина. Страната беше една от последните, която обяви за случаи на заразяване с коронавируса. Въпреки това с тревожните данни от днес, тя се нарежда на челните места по брой заразени.

Коронавирусът отложи и референдумът за промени в Конституцията, който трябваше да се състои на 22 април.

Путин призова гражданите да спазват препоръките на компетентните институции, за да предотвратят разпространението на вируса. Той ги посъветва да си останат по домовете, независимо от удължените почивни дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!