Конспиративната теория, че 5G мрежата разпространява коронавируса завладя социалните мрежи. Началото даде белгийски лекар, който свърза „опасностите“ от 5G мрежата с вируса още през януари.

За последната 1 седмица във Великобритания има най-малко 20 мобилни клетки, които са били обект на вандализъм, включително подпалени. В изявление Мобайл ЮК пише:

„Ние сме обект на вандализъм, много клетки бяха подпалени, разрушени или счупени заради разпространената фалшива информация, че 5G мрежата спомага за разпространението на коронавируса“.

5G, мрежа, коронавирус

Много търговски обекти и хора се опитват да развенчаят този мит, включително федералният министър на комуникациите, киберсигурността и изкуствата Пол Флетчър. Но безброй анонимни и не чак толкова анонимни потребители продължават да твърдят, че 5G мрежата разпространява коронавируса.

Включително и известни личности, сред които актьорът Уди Харелсън и певицата Кери Хилсън.

Членовете на австралийската фейсбук група Stop5G смятат, че има връзка между големия брой заразени на круизния кораб „Ruby Princess” – 600 души и 11 смъртни случаи и факта, че круизните кораби са „наситени с радиация“. Това е грешно.

Пътниците на кораба имат достъп до роуминг wifi услуги, но това не са 5G. Корабите все още не използват 5G.

В Австралия дори има петиция, в която се призовава правителството да спре инсталирането на 5G мрежата, защото тази технология уж можела да повлияе негативно върху имунната система на човека. Твърдение, за което има точно 0 научни доказателства. Но в петицията са се подписали 27 000 души.

5G технологията използва по-високи микровълнови честоти – от 2,6 до 28 GHz, в сравнение с 0,7 до 2,5 Ghz, които се използват от 4G.

Тъй като по-високият честотен диапазон на 5G технологията означава по-малка дължина на вълната, вълните ѝ не могат да преминават толкова лесно през обектите и изисква инсталирането на антени на всеки няколкостотин метра, което поражда опасения за здравето на хората сред обществеността.

Редица правителства и учени са провели проучвания, които доказват, че 5G мрежата не оказва негативен ефект върху здравето на хората.

Опровергани са твърденията, че заради 5G мрежата има по-силна радиация, която може да достигне до кожата ви (например, докосвайки с ухо телефона, за да се обадите). Може, но нивата, на които излагате тялото си в този случай са далеч под препоръчителните нива за безопасност.

5G радиация не може да позволи на вирус да проникне през кожата ви. Няма доказателства, че 5G радиочестотите причиняват или изострят разпространението на коронавирус.

Също така, обвивката на вируса не пропуска 5G честотите, защото радиацията и вирусите съществуват в различни форми, които не си взаимодействат.

Едното е биологично явление, а другото съществува в електромагнитния спектър.

Всъщност с коронавирус наистина може да се заразите от телефона си, но ако само ако върху него са попаднали капчици слюнка на болен, например, или сте го бутали с мръсни ръце. По никакъв друг начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!