Опозиционият лидер Алексей Навални показа във видеофилм нова гигантската корупция, свързана с руския президент Владимир Путин. Разследването на опозиционера
Колаж: руският президент Владимир Путин /ляво/ и опозиционният лидер Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше изписан от клиниката „Шарите“ в Берлин, където се лекуваше след предполагаемо отравяне с „Новичок“, съобщи „Комерсант“. Това е съобщено официално на уебсайта на лечебното заведение.

Лекарите вярват, че е възможно пълно възстановяване на руския опозиционер или както руската информационна агенция ТАСС го нарича – „блогър”.

Навални се е объркал

Междувременно в руските издания се появи версията на президента Владимир Путин за отравянето.

Според държавния глава Алексей Навални по неуточнена причина може сам да е взел отрова от групата „Новичок“.

Френското издание „Монд” твърди, че това се е случило в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон на 14 септември, 3 седмици след покушението срещу руския опозиционер.

„Подлият ми план не постигна успех“

Самият Навални реагира с ирония в социалните мрежи:

„Сварил съм си „новичок“ в кухнята. Тихичко съм отпил от бутилчица в самолета. Изпаднал съм в кома. А преди това съм се уговорил с жената, приятели и колеги, че ако министерството на здравеопазването настоява да ме откарат в Германия, в никакъв случай да не позволяват това да се случи. Да умра в болницата в Омск и да се окажа в омската морга, където да установят като причина за смъртта „поживя си достатъчно“ – ето я крайната цел на моя хитър план. Но Путин ме надхитри. Не минават такива. В крайна сметка като глупак съм прекарал 18 дни в кома, но така и не съм постигнал своето. Провокацията не успя!“

Според „Монд“ в разговора Путин казал още, че „Мовичок“ не е с толкова сложен състав, колкото се е твърдяло преди.

Освен това той подхвърлил да се провери версия, според която случилото се с Навални било свързано с Латвия, където живеел един от разработвалите „Новичок“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!